Dimarts, Febrer 25, 2020
Home > Teatre > TEATRE: EL GRAN ALEIX

TEATRE: EL GRAN ALEIX

aleix font teatre el gran aleix

OBRA DEL TEATRE EN CATALÀ  ESCRITA EL 1912

EL GRAN ALEIX

aleix font teatre el gran aleix

EL GRAN ALEIX, Drama d’en Joan Puig i Ferreter

Editat per A. Artís, Impressor: carrer d’en Balmes, 54, el 1912

104 pàgines

Es tracta d’un drama rural (i quan dic drama vull dir drama) que passa a un poble de Catalunya, en aquells temps de no fa tant, però que vist amb els ulls d’avui sembla que sigui la prehistòria.

aleix font teatre el gran aleix

L’Aleix és un propietària rural que exerceix de tractant de cavalls i per aquest motiu passa molts dies fora de casa. És de mena simpàtic, es fa amb tothom, convida a beure als amics, és atractiu per les dones i els seus fills l’adoren.

La Sofia, la seva dona, viu corsecada per la gelosia i l’enveja. Les notícies de les abundants infidelitats del seu marit l’han tornat malcarada i esquerpa. I per acabar-ho d’arreglar rep la visitat d’un rodamón que l’informa de les proeses del seu marit:

Sofia: Què? Més coses encara? Parleu!

Moàs: Vaja, que ja fa anys que’l gran Aleix i la de Cornelles s’entenen i que fins tenen un fill…

aleix font teatre el gran aleix

Resulta també que la Sofia de jove i soltera havia tingut una filla, però l’Aleix se’n va enamorar, s’hi va casar i va adoptar la filla com a filla seva. Però això que havia sigut el gran secret del matrimoni, en un moment de ràbia la Sofia ho explica a la filla, la Noèmia, i aquesta té una gran decepció, fins al punt que vol marxar de casa. Vegeu algunes de les paraules de Noèmia:

  • No és casa meva aquesta
  • No porto la seva sang (referint-se al seu pare)
  • Que sola i trista al món! No tinc amor, no tinc ningú.
  • Avui no tinc res i ahir ho tenia tot. No tinc esma per viure.
  • Me dius germana i no t’ho soc, Llucià (el seu germà)

aleix font teatre el gran aleix

I al final sembla (i només ho sembla) que l’amor pugui triomfar i que la parella s’acabin perdonant, perquè sembla (i només sembla) que la Sofia per fi comprèn que els homes són així. El gran Aleix diu:

  • Sí, és cert que he fet el boig per aquests mons de Déu! L’anar amb el cavall per pobles i masies m’ha donat belles ocasions, i algunes les he aprofitades. L’ofici s’ho porta, com diu en Llucià; però això no ha tingut importància en la vida…..

Al final l’Aleix mor. Quan estaven curant un cavall, aquest li ha etzibat una patada que l’ha malferit de mort. Però el fill ha vist com la mare li donava un cop de puny al ventre del cavall quan el seu pare estava al seu darrera, i això ha provocat la potada fatal.

L’Aleix mor als braços del seu fill i amb els plors desconsolats de la seva filla. Mentre la dona se n’adona que haurà de marxar d’aquesta casa, perquè “Mai més els podria mirar la cara”

aleix font teatre el gran aleix

Vistos amb ulls d’avui fa gràcia constatar com hem canviat de gustos i de mentalitats. Una obra com aquesta avui en dia faria més riure que plorar, i els valors morals serien inacceptables. Com podríem admetre que un home fes el salt a la dona només perquè la seva feina s’ho porta? Com ens prendríem l’explicació del Llucià quan diu “Jo us juro que a la primera baralla me n’aniré de casa. I no faré com la Noèmia, que, com a dona, és feble, i li manca força per anar-se’n”.  El context emmarca la veritat, i no hi ha veritat fora del context, se’n diu demagògia.

aleix font teatre Joan Puig Ferreter

Així doncs, extrapolant els fets al seu temps hauria de dir que segur que és una bona obra de teatre i em vull imaginar els farts de plorar que es deurien fer els espectadors quan veien un bon home que al tornar a casa, després d’haver anat de taberna en taberna, dels braços d’una dona als braços d’una altra, arriba a casa i es troba la dona emmurriada i insensible al gran amor del seu espòs.

 

Aleix Font

13 de març de 2017.

Visita altres llocs de l’autor:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *