Dimarts, Gener 28, 2020
Home > Llibres > LLIBRES: ELS AMBAIXADORS, d’Albert Vilaró

LLIBRES: ELS AMBAIXADORS, d’Albert Vilaró

aleix font els ambaixadors

aleix font albert villaro llibres

 

Albert Villaró és andorrà, nascut a la Seu l’any 1964. Ha publicat un llibre de relats, La selva moral (1993), i quatre novel·les: Les ànimes sordes (2000), Obaga (2003), L’any dels francs (Premi Nèstor Luján 2003) i Blau de Prússia (Premi Carlemany 2006). Fa ben poc ha acabat el llibret d’una òpera titulada El somni de Carlemany, al qual ha posat música el compositor napolità Sergio Rendine. Obaga ha estat traduïda al castellà i al francès, i Blau de Prússia ha aparegut en castellà i en italià.

Novel·les

El sindicat de l’Oblit – 13/02/2019 – labutxaca

Els ambaixadors – 14/02/2018 – labutxaca

Obaga – 14/02/2018 – Columna Edicions

El Sindicat de l’Oblit – 14/02/2018 – Columna Edicions

L’escala del dolor – 11/01/2017 – labutxaca

La bíblia andorrana – 11/01/2017 – labutxaca

Blau de Prússia – 11/05/2016 – labutxaca

La bíblia andorrana – 25/11/2015 – Columna Edicions

Els ambaixadors – 06/02/2014 – Ediciones Destino

L’escala del dolor – 19/01/2012 – Columna Edicions

 

LLIBRES: COMENTEM L’INTERESSANT LLIBRE DE FICCIÓ HISTÒRICA

ELS AMBAIXADORS, d’Albert Vilaró

 

 

 

Llibres: Portada del llibre

 

 

Llibre de quasi set-cents pàgines però amb capítols curts i entretinguts que fa de bon llegir. Les quasi cent darreres pàgines corresponen a la descripció d’una sèrie de personatges, alguns dels quals surten al llibre i d’altres diria que no.

 

Llibres: contraportada

aleix font els ambaixadors llibres

A vegades els grans destins de la humanitat depenen d’una petita qüestió de sort: si surt que sí tot el riu de la vida d’un poble anirà per aquí, i si surt que no, doncs et tocarà malviure sota el jou dels espanyols.

Llibres: Desfilada dels escamots d’Estat Català durant la guerra espanyola

aleix font els ambaixadors llibres

L’any 1934 (igual que l’any 1640, o el 1944 per anomenar alguns dels entreforcs de la nostra història) el president Companys va declarar l’Estat Català, i el General Batet, governador militar de Catalunya, es mantingué fidel a l’ordenament republicà i proclamà l’estat de setge, amb el resultat de la detenció de tot el govern Companys.

 

Llibres: General Batet, afusellat pels franquistes

aleix font els ambaixadors general batet llibres

Però què hauria passat si l’exèrcit de Catalunya hagués donat suport a les lleis catalanes? Hauríem aconseguit la independència? Qui ho sap. En aquest llibre d’Els Ambaixadors suposen que sí. I que els espanyols ataquen el Principat, i que el nostre exèrcit i les milícies voluntàries li planten cara, i que els alemanys i italians ajuden als feixistes espanyols, i que els anglesos i francesos ens ajuden a nosaltres amb el resultat favorable al catalans.

Llibres: Germans Badia, nacionalistes catalans assassinats per pistolers de la FAI l’abril de 1936

aleix font germans badia llibres

I posats a suposar, suposa que l’exèrcit espanyol dóna el cop d’estat contra la República Espanyola i allà guanyen, i practiquen l’extermini habitual en aquesta mena d’exèrcit, i implanten la dictadura.

 

Però resulta que en ple combat contra Catalunya, una cèl·lula infiltrada al darrera del front de combat atempta contra l’avió de Franco i adéu al sanguinari dictador. Això rai, pensen els militars espanyols, tenen recanvis per a donar i per rebre; al seu lloc s’hi posa el general Sanjurjo que més o menys actua igual que l’altre. De totes maneres, a nosaltres ja no ens afecta perquè estem consolidats a l’altra banda del terror.

 

Llibres: comentaris avant-llibre

aleix font els ambaixadors llibres

I vet aquí que uns científics alemanys als  que no vol ningú han decidit posat els seus coneixements al servei de l’últim règim feixista d’Europa per a fabricar la bomba. No cal dir que el Sanjurjo (i el Mola i el Yagüe i tota la gent dels quartels) estan delerosos de llançar-la sobre Barcelona en un exercici tan espanyol de “la maté porqué era mía”.

Llibres: General Sanjurjo. Intentà un cop d’estat que li va sortir malament.

Al 1936 es va estabellar amb l’avió quan anava a unir-se a la sublevació militar feixista.

Llibres Ambaixadors
General feixista. Havia de ser el cap de la sublevació

Les democràcies homologades, ja se sap, a l’hora d’ajudar a Catalunya sí però no. O sigui, que ens fan arribar les informacions dels seus espies, però ens vénen a dir “ja us ho fareu”.

Llibres: Germans Creix,  d’ofici torturadors

llibres els ambaixadors creix
Policies espanyols, torturadors fins al sadisme. Protegits pels primers governs demòcrates

I naturalment, ja ens ho farem. Tenim fibra humana, imaginació i ajudes a Madrid (no tothom és feliç a la dictadura). També tenim nacions amigues, com ara Irlanda (als que vam ajudar en la seva guerra del nord) i Euskadi, que encara no ha aconseguit la seva independència, però hi treballa.

Daniel Cardona, nacionalista català

aleix font daniel cardona ambaixadors llibres
Fundador de Nosaltres Sols

 

El mític guerriller Esteve Farràs (mossèn Farràs) es posa en camí cap la capital de l’imperi, acompanyat dels imbatibles irlandesos O’Donovan, Fitzpatrick etc. Allà contactarà amb Josep Pla, corresponsal de La Vanguàrdia, i amb Andreu Nin, que no estava mort com suposava tothom. I el grup de guerrillers bascos de Koldo Oriamendi.

Eamonn de Varela, president del Sinn Féin i de l’IRA. President d’Irlanda

aleix font ambaixadors de varela llibres
Sin Féin vol dir Nosaltres Sols

En fi, que ja us ho podeu imaginar. Entre “ai que m’agafen”, “vinga que m’escapo”, i una madame molt famosa, i una científica pacifista, i un taxista que no parla, al final, en un dels túnels del Valle de los Caídos la troben.

Llibres: Werner Heisenbert. Físic alemany.

llibres ambaixadors

No patiu, no la fan petar. Prefereixen desmuntar-la i emportar-se-la de record. Qui sap, potser la podrem veure en un de tants museus que d’aquí a uns anys algú ens reclamarà.

Quan el relat s’ha acabat us aconsello que us llegiu la biografia de tots els participants. Gaudireu d’un humor molt nostre, a part d’unes dades que no sempre coincideixen amb la versió oficial.

Alexander Orlov, espia rus a l’època de la república

Aleix font alexander Orlov llibres

Sinopsis extret de la página de l’editorial): Any 1949. Catalunya és independent des dels Fets d’Octubre de 1934 i es refà de la invasió nazi. A l’Espanya tenebrosa del dictador Sanjurjo, un grup d’espies a la reserva, encapçalats pel mític mossèn Farràs, intenten desactivar l’amenaça sorda que posa en perill la supervivència de la jove República Catalana.

Els ambaixadors és un mecanisme de rellotgeria, una ficció que juga amb la història amb imaginació, sentit de l’humor, un estil personalíssim i una punta de mala bava.

L’autor, Albert Villaró

aleix font albert villaro llibres

L’autor (extret de la página de l’editorial): Albert Villaró és andorrà, nascut a la Seu l’any 1964. Ha publicat un llibre de relats, La selva moral (1993), i quatre novel·les: Les ànimes sordes (2000), Obaga (2003), L’any dels francs (Premi Nèstor Luján 2003) i Blau de Prússia (Premi Carlemany 2006). Fa ben poc ha acabat el llibret d’una òpera titulada El somni de Carlemany, al qual ha posat música el compositor napolità Sergio Rendine. Obaga ha estat traduïda al castellà i al francès, i Blau de Prússia ha aparegut en castellà i en italià.

Aleix Font

Visita altres llocs de l’autor:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *