Dimarts, Març 31, 2020
Home > Llibres > ALLÒ QUE HEU PARIT d’ Antonin Varenne

ALLÒ QUE HEU PARIT d’ Antonin Varenne

antonin varenne

ALLÒ QUE HEU PARIT

d’ Antonin Varenne

Traduït per Mireia Porta

Club Editor

328 pàgines

 

antonin varenne

Es tracta de la primera obra d’ Antonin Varenne en la qual ens demostra el gran domini de la prosa i les idees, que coneix el territori que trepitja i on relata les lletjors i els sentiments, té clar allò que es veu i el que no es veu i s’endinsa en les pors, les fòbies i les esperances d’uns personatges colpits per la piconadora de la modernitat. Veurem que sovint ens parla d’una cosa per explicar-ne una altre, i aquí hi ha el detall de qualitat

A París hi ronda un assassí d’artistes, un artista que treballa amb carn i ossos, amb colors d’hemoglobina, amb collages fet de caps i cames encastats a mòbils que es mouen al ritme del Bolero de Ravel. I un policia estrella, embolcallat d’un aura d’actor de cinema entoma el cas amb la recança de saber-se entabanat. Quan estàs tot sol duent el cas del pitjor assassí en sèrie del moment, és que els teus superiors no et desitgen cap bé, i ell ho sap. Però no està tot sol, un antic detectiu que de nit s’enfila a la Torre Eiffel hi posa el nas. I un antic fabricant d’àngels, altrament dit metge avortista, li envia cartes i el convida a lavagulin, aquell whisky escocès d’alta volada. I  un quiròfan on es practica la cirurgia de les flors. I un gos colombià.

antonin varenne

Mentre llegia aquest llibre no podia deixar de pensar en el gran nivell de la prosa francesa feta de frases genials, de comparacions inimaginables fins que les llegeixes. Història actual de barris moderns i de suburbis. Nostàlgia de somnis que ja no veurem. I la vida continua malgrat la foscor d’un futur inevitable que ja tenim entre nosaltres. I si parlo en plural és perquè són diversos els autors de l’estil d’ Antonin Varenne, com ara Jean-Claude Izzo o Pierre Lemaitre.

llibres aleix font

Acostumats com estem als llibres que surten del forn de les escoles d’escriptures on pràcticament tot és previsible i ja saps que després d’un moment d’eufòria n’ha de venir, inevitablement, un de depressió, ens pot sobtar l’encís de l’art de l’escriptura en el que tan o més important és el com es diu que el que es diu. Acostumats com estem als llibres salsitxa, capítols curts, encapsulats en torns inalterables d’aparició dels personatges, on tot està al servei de la comprensió del lector i on es premia més la descripció d’un edifici que la descripció d’un pensament, premiem l’anar al gra i penalitzem la genialitat d’un idioma inventat que requereix l’esforç de comprensió. En l’ Antonin Varenne un viatge no serveix per anar d’un lloc a l’altre, sinó que és l’argument per descriure i interpretar un paisatge fet de grisor i de misèria (¿com és que en  Arthur Conan Doyle enaltim les descripcions del paisatge londinec del seu temps i en canvi avorrim les crítiques constructives del nostre temps? Meditem-hi).

llibres aleix font

A vegades la introspecció es pot fer pesada, però tal com la llegeixes saps que era necessària. Quan ens diu, per exemple, de la vergonya de ser socialistes, no ens parla de crítica política sinó de la frontera cronològica entre els temps en que ser socialista era una identificació de persona honrada i els temps en que s’identifiquen com a personatges corruptes interessats en l’statu quo. Aquest jugar amb les metàfores, aquest idioma arrelat al temps i al lloc, aquesta demostració sublim de la utilització de les paraules fan del llibre un gran llibre.A vegades enyores literatura de vuitè d’EGB, però avances i te’n sents reconfortat. Què et diria estimat lector per engrescar-te a llegir-lo. En un exercici d’honestedat et diré que si ets amant de llibres de Gerònimo Stilton, no el llegeixis. Si prefereixes el Ken Follet en tinc dubtes. I si vas per John le Carré o Paul Auster o Shari Lapena, per exemple, endavant, amb els ulls tancats. En gaudiràs plenament.

Aleix Font

25 d’agost de 2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *