Dimarts, Gener 28, 2020
Home > Llibres > Comentari del llibre EL LLEGAT DELS ESPIES

Comentari del llibre EL LLEGAT DELS ESPIES

Comentari de llibres el Llegat dels espies

EL LLEGAT DELS ESPIES

JOHN LE CARRÉ

Traducció de Laia Font i Mateu

Edicions 62

317 pàgines

 Comentari de llibres el Llegat dels espies

A l’hora de fer el comentari del llibre El Llegat dels Espies penso que potser hauria d’haver començat a escriure sobre John le Carré parlant de l’Espia que tornava del fred, o Trucada per a un mort, però en aquells anys que vaig començar a llegir al mestre, jo encara no escrivia ressenyes de llibres. Ara m’he adonat de la necessitat de començar per les arrels per dibuixar correctament tot l’arbre gegantí.

Comentari de llibres el Llegat dels espies

El llegat dels espies és segurament el comiat de la saga, la cloenda d’aquest món críptic i fins i tot gòtic del món de l’espionatge durant el període que es va anomenar La Guerra Freda i que va enfrontar els dos mega poders que sempre han dominat l’estratègia mundial, el capitalisme contra el socialisme, o dit amb altres paraules, la manera de controlar la riquesa dels pobles i de la gent.

Comentari de llibres el Llegat dels espies

Aquí veurem que, en teoria, les conviccions, les decisions i les accions del passat van provocar danys col·laterals que tenen conseqüències al llarg dels anys i poden esclatar amb virulència quan ningú no s’ho espera. I dic “en teoria” perquè tothom sap que els grans crims, les imperdonables traïcions del “Mon Lliure” tenen impunitat i han quedat ocultes per tota l’eternitat.

Comentari de llibres el Llegat dels espies

Des de l’òptica de John Le Carré, els d’aquest costat de la balança vam lluitar per uns ideals de llibertat i altruisme amb unes dosis d’idealisme inspirades també pel patriotisme, la lleialtat, la fraternitat i la resta d’adjectius que coronen l’ideari de Baden-Powell. Per contraposició, a l’altre costat tot és fosc o tèrbol, els seus espies són assassins i en el millor dels casos traïdors. I vist així, tot el que nosaltres fem té una o altre justificació.

Comentari de llibres el Llegat dels espies

Com tots els llibres que jo he llegit d’aquest autor, aquest és també meravellós, amb un idioma, unes frases, un fil mental que et va guiant pels pensaments, les accions i les justificacions més íntimes fins a posar-te en la seva pell. Un estil magistral que demostra que les explicacions no cal que expliquin i que n’hi ha prou amb un color de fusta o una tassa de te per situar-te dins d’un context de reunió o de conspiració. I això només està a l’abast dels grans genis.

Comentari de llibres el Llegat dels espies

Fa poc vaig escoltar, en un debat televisiu, l’expressió ajuntadors de paraules per definir aquesta generació d’escriptors mediocres que van omplint pàgines i més pàgines fins que l’editor els diu que ja n’hi ha prou. Jo separava els bons dels dolents posant-los dins del grup dels de l’estil Tin Tin o el de l’escriptura coral. Ara veig que si comparem l’escriptura amb la pintura podríem situar als uns dins del gènere naïf (tirant a ninotaires) o al dels impressionistes (mestres de la llum i de les ombres).

Comentari de llibres el Llegat dels espies

En resum, un gran llibre, un escriptor genial que no sempre està al nostre abast però que et convida a seguir llegint per  gaudir de la textura, del sabor i de l’olor dels seus relats.

 

Aleix Font

9 de juny de 2018.

Ves a l’índex dels llibres

Llista de Llibres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *