Dimarts, Març 31, 2020
Home > Teatre > EL SARAU DE LA PATACADA De Josep Robreño

EL SARAU DE LA PATACADA De Josep Robreño

teatre el sarau de la patacada portada

Cobertes del llibre

teatre el sarau de la patacada portada

De Josep Robreño

Editat el 1914 a la Imprempta Artís & Co. del carrer Balmes 54 de Barcelona.

Llibre de seixanta-tres pàgines. Totes les rèpliques en vers. A les pàgines interiors el títol és El Sarau de la Patacada o “Juan i Eularia”.

Sainet Bilingüe en tres quadres de costums de primeries del segle XIX.

Refós per F.de P.C.

S’hi explica que aquest sainet fou representat per primera vegada en la primera sessió del Cicle Històric del Teatre Català, organitzat per la revista El Teatre Català, celebrada el dia 5 d’abril de 1914 en el teatre Auditòrium amb el següent repartiment i baix direcció artística de don Adrià Gual.

 

Primers fulls amb l’ex-libris del Teatre Català

teatre el sarau de la patacada ex libris

A la Notícia Prèvia s’hi explica que La Patacada era un ball que hi havia pels voltants del carrer de la Tàpia on per Carnestoltes s’hi organitzaven balls de disfresses, on l’anonimat de la disfressa permetia vehicular les tensions i repressions d’aquella època asfixiant, “Mullers que s’encaraven amb els séus marits, no gaire sumissos als vincles matrimonials, noies despreciades o enganyades que llensaven la seva rencunia damunt de l’ingrat o del seductor, acreedors que fan públics els seus crèdits per a vergonya de l’endeutat… tota l’abigarrada colla de la gent que en els balls de disfreces hi troben esplai, expansió i motiu deliberat de mil combinacions, a la patacada es trobaven”

Personatges que intervenen a l’obra de teatre

teatre el sarau de la patacada personatges

Juan és un barber madrileny que no parla català. Està casat amb Eulària, i tal com s’estilava en aquells temps, la tenia ben controlada i obedient. El Juan se’n va de copes amb un compatriota seu, i llavors arriben unes amigues d’Eulària que van a ballar a La Patacada. Ella se’n mor de ganes però no gosa, perquè té por que quan arribi el Juan carregat de vi l’estovarà. Decideixen esperar que arribi el Juan i se’n vagi a dormir, i quan ho fa s’emporten l’Eulària al ball de disfresses de La Patacada. Amb això es desperta el Juan, que no anava tan begut com es pensaven, i en no trobar l’Eulària s’imagina que ha anat a ballar. La va a buscar i renya a totes les dones disfressades pensant-se que és l’Eulàlia, però ella, que l’ha vist, torna de seguida a casa seva.

Quadre escènic

teatre - personatges el sarau de la patacada presentacio

Quan Juan torna ella fa veure que havia sortit un moment a demanar oli per coure el bacallà, i ell s’ho creu. Però en això que ve un nen a portar un encàrrec de sa mare sobre les arracades que li ha deixat per anar al Sarau de La Patacada. I el Juan ho descobreix tot. Acaba dient: Maridos escarmentad; ¡alerta con las mujeres!, Sus acciones observad, portquè si esto hacen las buenas, digo, ¿las malas qué harán?

 

Aleix Font

Visita altres llocs de l’autor:

http://excursionsapeu.com/

http://aleixcolonia.com/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *