Dimarts, Gener 28, 2020
Home > Llibres > ELENA FERRANTE

ELENA FERRANTE

llibres amiga genial

L’AMIGA GENIAL

llibres amiga genial

En les qüestions de l’estimar, (estimar una persona, estimar un quadre, estimar una música, un monument, una poesia o una novel·la) diguin el que diguin no hi ha normatives correctes. Els homes de la barba llarga podran dir que tal és millor i que tal altre no val res. Però a l’hora de la veritat, per a mi, i per a tu potser, valorarem molt més els que sàpiguen arribar al nostre cor, malgrat que els entesos diguin que anem errats.

I dic això perquè darrerament he tingut la sort de llegir uns llibres excel·lents que us els recomano. Em refereixo a la saga de l’Amiga Genial escrits per Elena Ferrante.

Segon volum: Historia del nou cognom

llibres historia del nou cognom

I en què em baso per a dir que són excel·lents? Doncs senzillament en què m’he llegit el segon, 700 pàgines, en poc més d’una setmana i m’he quedat amb gust de poc, amb aquell anhel d’aconseguir el tercer i poder llegir també el quart. El primer també me’l vaig llegir amb aquesta gana, amb aquella sensació d’anar flotant conforme anava passant pàgines. I això, al meu entendre, és una manera de definir la paraula art.

Tercer volum: Una fuig l’altra es queda

llibres una fuig l'altra es queda

Poques vegades he tingut aquesta agradable sensació de quedar-me enganxat a un llibre sense poder-lo deixar fins a acabar-lo. Recordo la saga de Xaman (el Metge, el Rabí, la Doctora Cole…) de Noah Gordon. Potser els d’Henning Mankell i algun altre. I en tots els casos diria que més que la història que es narra, el que em captiva és la manera com es diu, aquell estil d’enllaçar paraules d’una manera fàcil i entenedora que no cansa, que més aviat descansa i fa que quan acabes et sentis feliç i reconfortat.

 Quart volum: La nena perduda

llibres la nena perduda

L’Elena Ferrante és el pseudònim d’una escriptora misteriosa, que alguns diuen que es podria tractar d’un home (Domenico Starnone o Goffredo Fofi) i d’altres afirmen que es tracta d’una traductora de l’alemany a l’italià, Anita Raja, de seixanta anys.

Anita Raja?

llibres elena ferrante

L’obra  tracta de la història de l’amistat entre dues amigues, Elena Greco i la Lila Cerullo, des de que són petites, a un suburbi de Nàpols, fins que es fan grans. La història complerta la conformen quatre llibres:

 1er. L’Amiga Genial,

2n. Història del Nou Cognom,

3er. Una Fuig l’Altra es Queda, i

4rt. La Nena Perduda.

I al cap de tantes pàgines hi surten molts personatges, tants que al primer llibre ja me’n vaig fer una llista per a no perdre’m en el rosari de famílies, d’amigues, nòvios, pares i cosins (tampoc no cal, perquè a cada llibre hi figura la relació de famílies que intervenen).

 llibres Elena Ferrante

Si la llegiu veureu com les amigues es relacionen de petites, i van a escola, i tenen amics, i es van fent grans, i tenen nòvios, i es casen, i tenen fills, i els pares es fan vells i es moren, i els somnis a vegades es realitzen i a vegades no, i la vida evoluciona, i els carrers es van omplint de motos i de cotxes, i arriben els telèfons i la televisió, i tot canvia excepte aquella amistat que va néixer de petites. Tal com ens ha passat a alguns de nosaltres.

Aleix Font

2 de novembre de 2016.

Visita altres llocs de l’autor:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *