Dimarts, Gener 28, 2020
Home > Llibres > LLIBRES DE JOHN VERDON

LLIBRES DE JOHN VERDON

crítica llibres john verdon

JOHN VERDON

 

Pel meu gust aquest autor és un dels grans escriptors de llibres de novel·la negra. És intel·ligent en els seus raonaments, té una redacció coral en la que els punts de vista diferents són autènticament personalitzats segons el caràcter de cadascú. La trama és de categoria, amb enigmes seriosos, complicats i d’explicació lògica. Les subtrames encaixen amb naturalitat en el relat principal. Se li nota l’espurna de genialitat congènita, aquella saviesa que es porta a dins des del naixement i que rarament es pot aprendre en els cursets d’escriptura creativa.

crítica llibres john verdon se el que estas pensant

En el llibre Sé el que estàs pensant (Proa, Traducció d’Esther Roig i Mercè Sataulària, 416 pàgines) parteix d’un assassí que endevina els pensaments de les seves víctimes:   “pensa un número de l’u al mil”, i quan el lector pensa el 658 li diu “obre el sobre petit” on hi ha escrit aquest mateix número. Com és possible? Ningú no és capaç de desxifrar aquest enigma fora del detectiu Dave Gurney que, inspirat per les intuïcions de la seva dona Madeleine va obrint finestretes que aclareixen el camí fins l’assassí.

 

crítica llibres john verdon

Té frases de categoria (p.e. Gurney pensa amb l’actitud del fiscal: el fiscal ja veia els titulars dels diaris “Assassinat sagnant d’amic d’un policia” que apel·lava immediatament a aquella part del cervell que es diverteix amb els dibuixos animats i detesta la complexitat. Ens està parlant d’aquesta majoria silenciosa que valoren més els efectes especials que la bellesa de les preses en les pel·lícules modernes, més l’acció que la reflexió, més l’astracanada que la poesia.

crítica llibres john verdon

 

Només hi he trobat uns petits obstacles en la traducció, però res que no es pogués salvar interpretant el sentit de la frase pel damunt de les paraules (per exemple: A la pàgina 405 diu “Tot indicava que el tinent explosiu havia estat desactivat”. Aquesta paraula “tinent” com sinònim de continent fa que la frase sigui difícil d’interpretar. Pel meu gust hauria sigut molt més correcte  posar per exemple “..indicava que el contenidor de l’explosiu…” . . Llibre recomanable i diria que imprescindible per als amants d’aquest gènere.

crítica llibres john verdon

Al seu llibre  No et refiïs de Peter Pan (Proa, traducció Ernest Riera, Albert Trecasana i Marc Rubió, 550 pàgines) continua el mateix estil, amb els mateixos personatges que han anat evolucionant en la seva vida i les seves relacions. La investigació avança lentament, pas a pas, descobriment a descobriment fins arribar a l’explosió d’adrenalina preludi del desenllaç definitiu, que en aquest llibre pren dimensions còsmiques. Continuen les frases de profunditat: “Potser el que importava a la vida era el fet que les coses importessin”. I la personalitat definida de cada personatge, sorprenent per la seva coherència.

crítica llibres john verdon

I ara sí, una traducció meravellosa que incita a llegir. Aquí l’enigma és esbrinar com pot ser que des d’una finestra on hi van trobar l’arma i altres rastres de l’assassí es pogués disparar al cap de la víctima si a mitja distància hi havia un obstacle que impedia la trajectòria de la bala. A vegades, ens diu Dave Gurney, les explicacions no són tal com ens les dicta el cervell, a vegades la seqüència dels fets és una altra de la que sembla lògica (per exemple, en un comentari que no té a veure amb el cas, diu: com pot ser que un policia digui que va matar un delinqüent que estava a punt de disparar-li a ell si la bala havia entrat per l’esquena? L’explicació que es va descobrir després és que un altre delinqüent havia disparat la bala que l’havia matat, i el policia, senzillament havia fallat el tir)

 

crítica llibres john verdon

Sorprèn saber que es tracta d’un autor que va iniciar la seva activitat com a escriptor de llibres als seixanta-vuit anys. El primer que em va venir al cap va ser pensar que jo encara hi era a temps. Però llegint les seves obres veig que no és només una qüestió d’edat, també, i com a ingredient primordial, hi ha aquella primavera que alguns escriptors duen dins del cor que fa que tot sigui bonic, que la feina sembli fàcil i que els resultats sempre siguin bons. Diran el que diran, però estic convençut que per a ser escriptor d’aquest nivell s’hi ha de néixer. Diguin el que diguin, això és impossible d’aprendre.

 

Aleix Font

13 d’abril de 2017.

 

Visita altres llocs d’Aleix Font:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *