Dimarts, Gener 28, 2020
Home > Llibres > LLIBRES: LA NENA PERDUDA

LLIBRES: LA NENA PERDUDA

aleix font llibres ferrante

 

 COMENTARI DEL LLIBRE D’ELENA FERRANTE

Llibres: L’escriptora Anita Raja, Elena Ferrante

aleix font llibres anita raja elena ferrante
Autora dels llibres més genials dels darrers temps

LA NENA PERDUDA

ELENA FERRANTE

La Campana

617 pàgines

 

Estels més grans que el nostre sol es poden fondre dins de forats negres profunds com la por. A l’Univers poden néixer o desaparèixer galàxies senceres. Però quina importància pot tenir això davant dels problemes d’entesa entre la Lenu i la Lila! Sincerament, amb el cor a la mà us reconec que mentre he estat llegint aquest darrer llibre de la sèrie, res hi havia de més important.

llibres: Llista dels personatges que intervenen

aleix font llibres amiga genial
Per llegir els seus llibres aconsello tenir la llista de tots els personatges

La Lena i la Lina es van fer amigues de petites, van conèixer l’amor més o menys al mateix temps. I les dues es van casar, una molt d’hora l’altre més tard. I van seguir camins divergents que ara, ves per on, coincidien, i ara, vet aquí, les allunyava.

I així, sense adonar-se’n, tal com passa a la vida de tothom, es van fer grans. Jo aquí, tu allà. Jo et voldria a la vora quan tu em voldries lluny, i tu em necessites quan jo no et sé què dir.

llibres: comentari de l’editorial

aleix font llibres ferrante amiga
Aquí parlen de la trilogia d’aquesta saga napolitana

 

Primer llibre: la infància. Sense saber ben bé per què, i aquestes coses passen, es fan amigues  amb aquells lligams indestructibles que perduraran tota la vida.

Segon:  l’adolescència. I l’amor, i els desamors, i el seguir els camins de la vida que et duen on ells volen i que, normalment acaben en casament.

Tercer: el matrimoni. Una amb un, l’altra amb algú altre. A una sembla que li va millor, a l’altra sembla que li va pitjor. I encara que sembli que no pugui ser (i això també passa) els lligams sembla que es deslliguen, i sense saber ben bé per què t’allunyes de les grans amistats de la teva vida.

Quart llibre:  et fas gran. Amb nous reptes, amb grans problemes immensos: Parelles, casaments, divorcis, tragèdies. I la vida que es consolida. Quan ja ni t’ho penses tot et va millor, quan tot ho desitges tot s’espatlla. Vaja, com a la vida de tothom.

llibres: propaganda de la trilogia

aleix font llibres elena ferrante
La saga de l’Amiga Genial

 

Quatre llibres, dues mil cinc-centes pàgines de paraules que et guien per la vida de les dues amigues. Paraules lleugeres, precises, exactes per definir tota la complexitat dels sentiments, de les alegries i dels patiments. Paraules senzilles que  esgarrinxen el cor si les fas teves.

llibres: Nàpols

llibres aleix font elena ferrante nàpols
Nàpols, la ciutat central d’aquesta història

 

I al darrera del primer terme d’aquestes amigues hi ha un barri de Nàpols amb veïns amb lligams de família, amb rancors d’antics greuges que amb el temps a vegades s’obliden i a vegades no. I no gaire lluny hi ha la ciutat de Nàpols amb els seus terratrèmols i el gran volcà. I tot això embolcallat per uns temps convulsos a la Itàlia de finals del segle passat, amb dretes i esquerres, amb la corrupció, amb la camorra i els seus privilegis i les Brigades Roges lluitant una guerra perduda. I la vida que passa davant la mirada de tots.

llibres: Primera pàgina on hi surt el nom del traductor

 

aleix font llibres elena ferrante la nena perduda
És important conèixer el traductor dels llibres

Ara que ja he llegit els tres volums de la saga torno a aconsellar que us els llegiu perquè considero que es tracta d’una obra capdal dels darrers anys. Jo vaig llegir els Cien Años de Soledad del Garcia Márquez i  me’n queda l’aroma, però sincerament, sense grans pretensions, com aquell qui no vol la cosa (i sense que se m’ofenguin els esquerranosos d’ofici), aquests m’han agradat encara més.

 

Aleix Font

25 de gener de 2017.

Visita altres llocs de l’autor:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *