Dimarts, Febrer 25, 2020
Home > Teatre > L’ESTIUET DE SANT MARTÍ, d’Apel•les Mestres . Idili en tres actes y un epíleg

L’ESTIUET DE SANT MARTÍ, d’Apel•les Mestres . Idili en tres actes y un epíleg

teatre estiuet sant marti portada

Portada

teatre estiuet sant marti portada

Obra en prosa escrita el gener de 1912 en un català d’abans de la normalització. Editada per Salvador Bona Via – Impressor, de la plaça del Pi nr.5 de Barcelona. De 89 pàgines.

L’he llegida en un llibret en molt mal estat, paper bast que groguejava. I potser per això l’hi he trobat l’encant d’un aire antic, definitivament desaparegut, que ens parla d’uns sentiments, d’una vida i una manera de pensar que no fa gaire emocionaven i omplien els cors de tendresa.

 

Títol interior

teatre estiuet sant marti interior

L’obra està ben travada, ben explicada, ben organitzada en tres actes i cada acte, excepte l’epíleg, amb deu, nou i onze escenes que ens indicaven un canvi de situació dins el relat.

Intèrprets

 

teatre estiuet sant marti quadre escenic

L’Angeleta, pubilla del Mas Vila, de Cervelló, està malalta; no menja, no dorm i es va aprimant. El pastor diu que està espatllada i que cal avisar un saludador, d’aquells nascuts el dia de Nadal i que porten gravada de naixement la creu sota la llengua. Però l’Ambròs, el pare de l’Angeleta prefereix cridar al metge del poble, l’eminent doctor Josep Maria, de seixanta anys.

Personatges

 

teatre estiuet marti intervinents

I segons passen els dies l’Angeleta va millorant gràcies a les atencions del gran doctor, que hi puja cada dia. Però vet aquí que el doctor, malgrat els seus anys se n’enamora, i en aquella falta de visió que sovinteja quan ja es té una certa edat, interpreta equivocadament les atencions de la pubilla i no se n’adona que la veritable malaltia era l’enamorament d’ella amb l’hereu d’en Pau Riera. A les acaballes del tercer acte, quan el doctor està a punt de declarar-se se n’adona que l’Angeleta s’acaba de prometre amb en Rafel. Atordit surt de la casa i se’n va per a no tornar-hi mai més.

Ex-libris

 

teatre estiuet sant marti ex libris

El títol, l’estiuet de Sant Martí, indica un paral·lelisme entre el temps meteorològic (aquella bonança efímera que dóna pas definitiu a l’hivern), i el temps vital de les persones (que en algunes ocasions creuen reviure l’enyorada joventud just abans de la decrepitud física i mental)

 

Apel·les Mestres, poeta,  escriptor de gran solvència, garanteix en les seves obres la finor i la qualitat que ofereixen una lectura fàcil i plena.

 

Aleix Font

Visita altres llocs de l’autor:

http://excursionsapeu.com/

http://aleixcolonia.com/

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *