Dimarts, Març 31, 2020
Home > Llibres > Literatura – Eva , Blanca, Marta i Teresa

Literatura – Eva , Blanca, Marta i Teresa

Eva , Blanca, Marta i Teresa: tres estels de primera magnitut.

Que la literatura catalana està vivint una època excepcional és un fet conegut pels amants de la lectura, catalans i estrangers, i com a lector l’estic gaudint de manera apassionant.  Autors de totes les edats, de tots els sexes, de totes les sensibilitats ens han mostrat les seves extraordinàries obres i ens quedem meravellats.  Avui parlaré de tres escriptores de les que n’estic literàriament enamorat, Eva Baltasar, Blanca Busquets, Marta Orriols i Teresa Solana. I sé que me’n deixo moltes algunes de les quals ja n’he llegit un llibre com ara  Ada Castells, Estel Solé, Imma Monsó , Núria Gras, Marta F. Soldado i Coia Valls , per exemple, i d’altres que encara ho he pogut llegir però que penso fer-ho en breu, com  Jenn Diaz o Tina Vallès.  

D’aquests que us parlo avui tenen, al meu entendre, allò que ha de tenir un bon escriptor, domini de l’idioma, imaginació, coneixement de la matèria, i sobretot enginy, aquella espurna que defineix l’artista i que el fa similar als àngels, vull dir capacitat per inventar frases que només estan al seu cervell per oferir-les al lector com la mostra d’una imatge perfecte, altrament anomenada bellesa.

 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Marta Orriols Balaguer

Marta Orriols Balaguer 

Marta Orriols Balaguer neix a Sabadell el  1975, Llicenciada en història de l’art, posteriorment va estudiar guió cinematogràfic a l’escola de cinema Bande à Part i escriptura creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. El 2016 va publicar la seva primera novel·la, Anatomia de les distàncies curtes.  El 2019 va guanyar el Premi Òmnium a la millor novel·la en llengua catalana de l’any 2018. És una escriptora excepcional, per l’estil, la imaginació, la competència del que parla. Només té un defecte, que els seus llibres són massa curts.

Anatomia de les distàncies curtes, Dinou contes d’una bellesa admirable que tenen gust de mel, prologats per Jenn Diaz i amb l’epíleg genial de Tina Vallès.  

Aprendre a parlar amb les plantes Just quan el Mauro li diu a la Paula que la deixava perquè ja no l’estimava i  n’havia conegut una altra, el Mauro té un accident en bicicleta,i mor. Ara haurà de passar un dol devastador, com a vídua i com a esposa rebutjada.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Teresa Solana

Teresa Solana i Mir

Teresa Solana i Mir  nascuda el 1962) és llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona, on també va cursar estudis de Filologia Clàssica. La seva activitat professional ha estat centrada en el camp de la traducció literària. Ha dirigit  durant anys la Casa del Traductor a Tarazona i és autora d’articles i assaigs sobre traducció. L’any 2006 es va donar a conèixer amb la novel·la Un crim imperfecte. Ha escrit també Drecera al paradís (2007), Set casos de sang i fetge (2010) i Negres tempestes   on l’autora dóna a conèixer Norma Forester. L’hora zen és la tercera novel·la protagonitzada pels germans bessons detectius. Escriptora d’una prosa meravellosa i una imaginació sorprenent que es va superant en cada nou llibre.

Un crim imperfecte, el seu primer llibre.  Un parell de detectius aficionats,quasi com el Dupon i Dupont de Tintín, amb la intenció de cobrar les dietes del seu client, es proposen investigar un cas molt difícil, averiguar la raó per la que la seva dona ha aparegut pintada en quadre que s’ha posat a la venda per catàleg a internet. Ila cosa es complicarà.

La casa de les papallones  Es tracta d’un meravellós recull de contes que va guanyar el premi Roc Boronat. Són vuit relats amb suspens, ironia, humor i subtilment entrellaçats. Molt recomanable.

Matèria grisa. Es tracta d’un meravellós recull de contes que va guanyar el premi Roc Boronat. Són vuit relats amb suspens, ironia, humor i subtilment entrellaçats. Molt recomanable.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Blanca Busquets

Blanca Busquets i Oliu                  

Blanca Busquets i Oliu va néixer a Barcelona l’any 1961. És escriptora, guionista i filòloga catalana. Ha treballat de locutora al Canal 33,  redactora del programa de música Clàssica de Televisió de Catalunya, treballa a les emissores de Catalunya Ràdio, al diari digital Osona.com, entre altres activitats. Està molt vinculada a Cantonigròs, on va ser una de les fundadores del Festival de Música que s’hi organitza cada any. A la contraportada del llibre La nevada del cucut hi diu: La meva família materna és de Cantonigròs des de fa segles.

 Els seus llibres tenen una prosa planera i agradable, diria que fàcils de llegir, amb aquella dosi de sal i sucre que els fa addictius i que et costa deixar-los de llegir. Gaudeixes amb les seves descripcions, originals i encertades. Sovint et sorprèn amb afirmacions, estil sentències, que et fan pensar que hi ha moltes maneres boniques de dir les coses.

La nevada del cucut. Barcelona: Llibre fluixet però imprescindible per interpretar la posterior saga de famílies, llocs, personatges que nodriran els futurs llibres de l’autora. Aquí s’hi expliquen dues èpoques a través de la vida de dues dones de la mateixa família.

La casa del silenci.  Teresa, Anna, Maria, Karl, Mark són tres dones i dos homes units per la música i per un violí. Cadascuna d’elles va narrant la seva vida en capítols curts, de tres a cinc pàgines cadascun, i talment un conte de fades van  millorant la seva vida, van superant les adversitats, van entreteixint la teranyina que els lliga i, mentrestant, el violí va passant de mà en mà en un “rodar el món i tornar al Born” apassionant.

Paraules a mitges.  “T’imagines que el teu pare, al llit de mort, et confessa que va matar un home la nit del 23F?”. Diversos punts de vista sobre una mateixa història van marcar la vida de tots els protagonistes d’aquest llibre. A vegades les persones no són com ens pensem, ni tan bones ni tan dolentes.

Jardí a l’obaga.  Aniol és el masover de la finca dels Torralba, estiuejants barcelonins al poble de La Carena, que de gran ens explica la seva vida, les seves pors, la seva timidesa i el seu amor.

La fugitiva.  Un llibre meravellós com és habitual en aquesta escriptora, on ens relata la biografia d’una dona de noranta anys que narra la seva vida, des de petita quan pateix incest del seu pare i la marca durant tot el seu futur. Malgrat això, les coses li van relativament bé, molt bé si parlem en termes econòmics, no tant si considerem l’estabilitat emocional. Però en conjunt la vida va passant i sembla que a fi de comptes passa allò que ha de passar.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Eva Baltasar

Eva Baltasar i Sardà

 

Eva Baltasar i Sardà va néixer a Barcelona el 26 d’agost de 1978, és una poetessa i escriptora catalana llicenciada en Pedagogia a la Universitat de Barcelona, també ha estudiat Filosofia a la Universitat de Barcelona i a la Freie Universitat de Berlin. Actualment porta una vida de simplicitat voluntària en un poble del Montseny. Ha escrit el llibre Permagel, un dels millors llibres que he llegit  dels darrers temps.

Permagel és aquella part de la terra que no es desglaça mai” diu a la contraportada del llibre. La protagonista del llibre també té un permagel que l’aïlla, la protegeix, la defensa de les inclemències emocionals, sense poder evitar que a vegades alguna cosa hi penetri. La protagonista, una noia lesbiana amb tendències suïcides,  ens explica en primera persona les seves relacions amb la família, la mare, la germana i les nebodes, amb les seves amants i amb la vida en general. Tot i que sobte, també agrada que descrigui amb un detall inesperat les carícies i les sensacions de les diverses relacions lèsbiques, ja que en parlar-ne les normalitza i les despulla del tabú.

Aleix Font Marimon – Juny 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *