Dimarts, Març 31, 2020
Home > Llibres > ALLÒ QUE VA PASSAR A CARDÓS

ALLÒ QUE VA PASSAR A CARDÓS

llibres ramon solsona

ALLÒ QUE VA PASSAR A CARDÓS, de Ramon Solsona

Editorial Proa

461 pàgines

 

 

llibre allò que va passar a cardós
Portada del llibre

 

 

Avui sí, avui tinc el goig de comentar un llibre espectacular, ben escrit, ben plantejat, ben documentar, ben amanit, ben trobat. Un llibre que amb el pretext del relat d’un crim comès a Cardós l’any 1965 ens desplega tot el ventall de la Història de la construcció de les grans obres hidràuliques a aquelles comarques Pirinenques del nord oest de Catalunya: Pallars, Ribagorça, Vall d’Aran.

llire cardós
turbines

Diu el llibre “Durant uns anys el Pallars Jusà va ser el Far West. Com aquelles caravanes de les pel·lícules que van a l’oest a buscar bones pastures i mines d’or, la gent venia en massa atreta per les obres hidroelèctriques de la companyia Barcelona Traction, Light and Power i la seva filial Riegos y Fuerzas del Ebro, més conegudes com la Canadenca perquè es constituí a Toronto sota la direcció dels infatigables enginyers F.S. Pearson i Carles Emili Montañès.”

llibre allò passar cardós ramon solsona
Rius del Pirineu

I en capítols curts ara parla un, dels records que tenia d’aquells anys, ara parla un altre per explicar la seva versió, ara transcriu el comentari de la Revista Pallaresos, i després comenta les xafarderies dels amors prohibits entre dones casades i els miners que foradaven les muntanyes per passar-hi les canonades que transportarien l’aigua dels llacs alpins fins les centrals hidroelèctriques situades a desenes de quilòmetres lluny.

contraportada del llibre

llibres cardós ramon solsona

 

També hi situa l’atmosfera agobiant del domini fastigós de les autoritats de la post guerra: guàrdia civil, secretari de l’ajuntament  i el mossèn. Uns amb el poder de detenir i torturar la gent civil i abusar de la prepotència per aconseguir les dones febles, altres per enriquir-se amb l’oportunitat d’uns ajuntaments sense control, i el clero vigilant fins l’obsessió pel compliment de la moral en el vestir de les dones autòctones i també les forasteres.

llibre allò passar cardos ramon solsona
imatge de Taüll

Al llibre s’hi respira tot aquest món distorsionat per la vinguda de milers de treballadors d’Andalusia que vivien als pobles i als campaments, homes joves que enyoraven la seva terra i ho demostraven amb cançons de guitarra i gemecs. El Soy minero com a himne d’una classe treballadora explotada fins l’extenuació. I la vida que tot això aportava a uns pobles oblidats al mig de les muntanyes: trànsit constant, multitud de bars, ball els diumenges, multituds d’homes joves molts dels quals es van casar i es van establir ja de per vida a les valls del Pirineu.

llibres cardós
El Pui Tabaca

La història no us l’explico perquè és un llibre que s’ha de llegir, però us puc dir que és èpica i a la vegada molt creïble per les circumstàncies d’aquell temps. Tot té una raó de ser, tot té un record de coses que alguns hem sentit explicar pels nostres pares. I al final acaba bé. No sé si bé en el sentit que tu voldries, però bé en el sentit literari del relat. Si t’agafa en un moment especial pot ser que fins i tot se t’escapi alguna llàgrima d’aquelles dolces, d’aquelles que donen sentit a les il·lusions més íntimes.

Aleix Font

27 de maig de 2017

Visita altres llocs d’Aleix Font:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *