Dimarts, Febrer 25, 2020
Home > Llibres > LLIBRE: L’HERÈNCIA DE JERUSALEM

LLIBRE: L’HERÈNCIA DE JERUSALEM

llibres herencia jerusalem

L’HERÈNCIA DE JERUSALEM,

de Josep Capsir

llibres herencia jerusalem
L’autor. Ha publicat quantitat de llibres, molts d’ells d’humor

L’Herència de Jerusalem és un llibre dolent segons els meus paràmetres de valoració. La trama és una matussera imitació del Código da Vinci, les solucions dels problemes són infantils, les casualitats són excessives, massa oportunes per a ser creïbles, i el final, deixant oberta la possibilitat a futures continuacions és excessivament optimista pel que ens ha ofert al llibre. Conforme vas llegint s’evidencia que és un llibre traduït, o pitjor, mal traduït. La majoria de paraules són catalanes, però la construcció de les frases no, si més no, no tenen aquella mínima elegància que hauria de tenir qualsevol relat que pretengui anomenar-se llibre.

llibre herencia jerusalem
Evidentment una orde militar o religiosa no és una “ordre” d’un superior, encara que hi ha molta gent que ho confon per similitud amb l’idioma castellà.

Us explicaré per sobre, de què va la història que ens relata. Un professor llegeix la tesi d’un alumne i hi troba unes afirmacions que no s’ajusten al cànon. Quan li pregunta d’on ha tret aquelles idees, l’alumne li confessa que d’un llibre del seu avi. Resulta que el seu avi va rescatar-lo d’una crema de llibres maleïts de la biblioteca vaticana.

llibres herencia jerusalem
Recreació lleidatana d’un escamot de templers

Llavors passa una cosa inexplicable, el professor demana l’ajuda d’un expert en idiomes antics: arameu, grec antic etc. Com pot ser que demani aquesta ajuda si el seu alumne li ha confessat que ell ha tret les idees d’aquell llibre? Li estava dient que l’entenia! En fi, és ficció i en la ficció tot és possible. Bé, comencen a llegir i veuen  que parla d’un evangeli escrit per…. a que no diríeu qui?, doncs efectivament! el mateix Jesucrist! Però aquí no acaba tot, perquè si diu per exemple “Calixtorum catacumbum dretum superiorum” vol dir que a les catacumbes hi ha un lloc dedicat a Sant Calixt i que a la dreta, mirant enlaire, què hi trobarem?, doncs efectivament, l’únic, l’autèntic evangeli escrit per Nostre Senyor Jesucrist.

llibres herencia jerusalem
Dibuix dels levites a Jerusalem. Tribu encarregada de la conservació del Temple i dels seus tresors

I, no us ho perdeu, si diu “Museum britanicus urnam sanctus trobaterum partis crucis Cristorum” vol dir que a un museu de Londres, a dins de l’urna d’un sant hi trobareu una part de la creu de Jesucrist. I sorprenentment, a dins d’una urna d’un museu… en fi, no cal  explicar què hi troben perquè ja us ho penseu. I com si es tractés d’una historieta del Tintín, tot els surt bé, encara que hi hagi pistoles pel mig, encara que els empaitin els conservadors del museu.

llibres herencia jerusalem
La portada del llibre en la seva versió original

I quan s’acaben les pàgines del llibre s’acaba la història, no us sabria dir si és perquè se li ha acabat la imaginació a l’autor, si s’ha cansat d’escriure o si se li ha acabat el paper. Suposo que a la segona part, quan possiblement trubaran el bressol del Nen Jesús, o el ribot de Sant Josep, podrem esbrinar com va de combustible. Però això ja serà quan algú em convenci que el llegeixi, i suposo que passarà molt de temps.

Aleix Font

23 de setembre de 2017

Visita altres llocs d’Aleix Font:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *