Dimarts, Gener 28, 2020
Home > Llibres > LLIBRE: L’HORA DE DESPERTAR-NOS JUNTS

LLIBRE: L’HORA DE DESPERTAR-NOS JUNTS

llibre kirmen uribe

LLIBRE – L’HORA DE DESPERTAR-NOS JUNTS, de KIRMEN URIBE

Traducció Pau Joan Fernàndez

Edicions 62

 

llibre Kirmen Uribe

El llibre ens parla d’un període que va des del cop d’Estat del general Franco fins la mort del dictador, o més concretament fins la mort per part d’ETA del torturador Meliton Manzanas. Karmele Urresti infermera de guerra i Patxi Letamendi comandant de gudaris durant el setge de Bilbao. Tots s’exilien i formen part del grup d’artistes que fan d’ambaixadors del govern basc, “Erensoika” ,i tot i que Letamendi és quinze anys més gran que Karmele, s’enamoren i es casen.

llibres kirmen uribe
Erensoika, l’ambaixada cultural d’Euzkadi durant la guerra

Quan els alemanys entren a París, ells s’embarquen cap a Veneçuela i viuen uns anys meravellosos a Caracas, fins que el president Aguirre li demana que tornin per col·laborar amb els serveis d’intel·ligència aliats en la guerra contra els nazis. Posterior també li demanaran que s’integri en la xarxa que actua des de Catalunya, i a Barcelona és detingut, torturat i empresonat a Carabanchel, d’on en sortirà malalt i afeblit física i moralment, cosa que el durà a la mort. Karmele viu a Ondarroa i viatja sovint a Madrid per veure com el seu espòs es va pansint fins uns nivells irrecuperables. Ella té cura dels seus tres fills a casa dels seus pares. Les forces d’ocupació li impedeixen qualsevol feina que permeti la manutenció, i al final es veu forçada a marxar sola, altre cop a Veneçuela, deixant els seus fills als internats del País Basc.

llibre kirmen uribe
Patxi Letamendi era trompetista

Les misèries, la indefensió, les humiliacions dels vençuts sota el règim de Franco. El saqueig que els vencedors van aplicar sobre els bens dels nacionalistes. Al llibre s’explica l’anècdota d’una mare a la que li van prendre fins i tot el cotxet del seu fill petit, i la impotència de veure la mare franquista passejar el seu fill amb el cotxet que li havia pres.

llibre kirmen uribe
Kirmen Uribe, autor del llibre

Explica l’escissió que va patir el PNB  i que va originar ETA. Les esperances que van omplir els cors dels vençuts quan veien que la joventut  prenia la torxa dels seus pares. El retorn d’exiliats per lluitar pel seu país. El sotrac que va significar quan eta va matar a Meliton Manzanas i la partició de la societat basca entre els que ho recolzaven i els que no. Després la vida va transcórrer  més o menys amortida pel creixement econòmic fins que de sobte, la Karmele era una àvia de vuitanta anys amb fills i néts.

llibre kirmen uribe
El lehendakari Aguirre a primer terme a l’esquerra. Al seu costat Karmele Urresti al seu costat. Al davant Manu Sota

El llibre ens narra, amb informació de primera mà, la història d’una família, d’un país, d’un continent i del món durant els quaranta anys més foscos de la política espanyola. Ens parla d’uns personatges tenebrosos com Eduardo Quintela Boveda, comissari de la Brigada Político Social a Barcelona, torturador professional i vocacional. D’esquitllada també hi surt Pedro Polo Borreguero amb els mateixos mèrits que el Quintela. Aquests dos policies espanyols, que avui potser serien condecorats pel règim democràtic espanyol, són els que van torturar també el meu pare, Gregori Font i Cativiela. El pare m’explicava que quan va entrar el Quintela a la sala de tortures i va veure que el meu pare, extenuat per les pallisses, no pensava dir-los res, va dir als policies espanyols “Matadlo”.

Llibres kirmen uribe
Eduardo Quintela, torturador en la postguerra espanyola
llibre kirmen uribe
Fragment del llibre on es parla del sinistre policia

 

També ens explica el desencís dels bascos (i també dels catalans) quan les democràcies aliades es van posar al costat de Franco, fins al punt que un dels activistes bascos (molt abans que existís ETA) va ser detingut pels serveis secrets americans i entregat als torturadors espanyols. I el president Aguirre es va fer vell, i el seu gran amic en Manu Sota es va apartar de la política per dedicar-se en cos i ànima a la cultura del seu poble.

llibre kirmen uribe
Contraportada del llibre

Llegiu el llibre. Viatjareu per uns temps valents de quan els homes i les dones lluitaven pel seu poble exposant hisendes i vida. Veureu la misèria d’una època dominada per la mentalitat de l’imperi espanyol. Descobrireu una més de les moltes històries que ens han amagat. I us adonareu que Catalunya no és un cas únic, que els altres pobles ocupats d’Espanya també van patir com nosaltres, i alguns  encara més.

Aleix Font

3 de novembre de 2017

Visita altres llocs d’Aleix Font:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *