Dimarts, Gener 28, 2020
Home > Llibres > LLIBRE: LLIURES O MORTS

LLIBRE: LLIURES O MORTS

llibre lliures o morts

LLIURES O MORTS,

de, Jaume Clotet i David de Montserrat

llibre lliures o morts

Lliures o Morts és un llibre històric en el que Jaume Clotet i David de Montserrat ens relaten la vida i les proeses del capità de miquelets Ermengol Amill, començant per la ressaca de la Guerra dels Segadors, amb el Tractat dels Pirineus, que va suposar la partició del Principat de Catalunya, la revolta dels Angelets de la Terra al Rosselló, i les incursions permanents de tropes franceses a les comarques del Sud dels Pirineus.

llibre jaume clotet lliures morts
Jaume Clotet coautor del llibre Lliures o Morts

El protagonista, a la novel·la, participa en els fets més importants d’aquells darrers anys de la independència de Catalunya, des del pacte dels Vigatans, al Tractat de Gènova, des de l’ocupació de Madrid, a la desfeta d’Almansa, des del Conveni de l’Hospitalet fins a la retirada de les tropes aliades causada per la traïció de la corona anglesa.

 

llibre David de Montserrat Lliures o Morts
David de Montserrat, coautor del llibre Lliures o Morts

Després vindrà l’ incompliment de tots els pactes signats pel rei espanyol i l’espantosa repressió per part de l’exèrcit d’ocupació espanyol, des de l’empresonament i execució de molts militars catalans, l’enderrocament dels castells catalans, la construcció de la ciutadella i la prohibició que els catalans portessin armes, inclosos els ganivets de cuina.

Contraportada del llibre Lliures o Morts

llibre lliures o morts

 

La part final ens parla de l’acollida que la cort austríaca va brindar als catalans que van fugir. La majoria els va incloure al seu exèrcit amb la graduació que havien tingut durant la guerra a Catalunya; d’altres van formar part de la cort i a molts els va pensionar de per vida.

llibre lliures o morts

 

Es tracta d’un llibre absolutament recomanable pels amants de la novel·la històrica i pels que desitgin ampliar coneixements sobre els fets que ens han conduit a l’actual situació de Catalunya. És un llibre  molt ben documentat, amb fets importants desconeguts per la majoria dels nostres conciutadans. Considero lamentable que els catalans de la meva generació coneguem històries de Guzman el Bueno, del Cid Campeador o d’Hernan Cortés, i desconeguem la història de personatges de la talla d’Ermengol Amill, Francesc Macià també anomenat Bac de Roda o del general Josep  Moragues, per exemple.

Aleix Font

17 de setembre de 2017

Visita altres llocs d’Aleix Font:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *