Dimarts, Març 31, 2020
Home > Comentari obres llegides > LLIBRE – LOS PACIENTES DEL DOCTOR GARCIA

LLIBRE – LOS PACIENTES DEL DOCTOR GARCIA

Aleix Font llibres

LOS PACIENTES DEL DOCTOR GARCIA

d’Almúdena Grandes

El fin de la esperanza y la red de evasión de criminales de guerra y jerarcas nazis dirigida por Clara Stauffer. Madrid-Buenos Aires, 1945-1955

Tusquets Editores – colección andanzas

763 pàgines

Aleix Font llibre pacientes doctor garcia

 

El llibre podríem dir que comença el 25 de juliol de 1936 a Bayreuth, Alemanya on es comença a teixir aquesta tela d’aranya entre les persones influents de l’entorn de Hitler i els militars sublevats a Espanya. De fet, el començament estricte, el 30 de març de 1947, ens submergeix de sobte en un món clandestí de dobles personalitats on en Rafael Cuesta Sánchez ja no es diu així, sinó Guillermo Garcia Madina. I Manuel Arroyo Benítez ha suplantat la identitat d’Adrián Gallardo Ortega. Mentre l’autèntic Adrián Gallardo Ortega viu a Berlín i es fa dir Alfonso Navarro López.

aleix font llibres
Currículum a les tapes del llibre

I a partir d’aquí viurem la guerra des d’un hospital de  soldats ferits per les bombes alemanyes que cauen sobre Madrid, d’un hospital que salva vides per la innovació en les transfusions de sang que organitza el metge Canadenc Norman Bethune, vingut a ajudar la República. El doctor Garcia conviurà fins l’acabament de la guerra amb una veïna feixista que, tan bon punt entren els franquistes a la ciutat, ella marxarà a l’acolliment dels nous dirigents.

aleix font llibre
Contraportada del llibre

Per aquelles coses que a vegades passen, el doctor Garcia es veurà implicat en un projecte d’espionatge que es vol infiltrar en les xarxes d’evasió de nazis alemanys que fugen de les seves responsabilitats criminals durant la guerra europea.  Creuen que si poden demostrar la complicitat dels franquistes en l’evasió de criminals de guerra, les potències aliades i sobretot els Estats Units  provocaran la caiguda de Franco.

aleix font llibre almúdena grandes pacientes doctor garcia
Poesia al començar el llibre

 

I per aquelles coses que sempre passen, les coses no aniran com pensaven. I tal com diu el subtítol del llibre, vindrà la Fi de l’Esperança. I la vida continuarà en un món normalitzat amb identitats fictícies, amb vides inventades fins al 12 de gener de 1977, on el capítol diu que “Las cicatrices duelen con los cambios de tiempo”, I m’haureu de dispensar si no sóc més concret, però penso que la complexitat i la riquesa del relat em priven d’anticipar els fets que us trobareu quan el llegiu.

aleix font llibre almudena
Primera pàgina del llibre

Jo desconeixia aquesta escriptora. Alguns segurament s’escandalitzaran al llegir aquesta afirmació, però sóc d’una època com les que descriu l’autora, i vaig haver d’empassar-me tantes humiliacions en nom de l’espanyol, que quan em van deixar triar vaig optar per no llegir en castellà sempre ho pogués fer en català. Tot i així, en algunes ocasions he trencat aquest precepte, i Cien Años de Soledad em va emocionar, La vida entre costuras em va divertir, i aquest d’ara m’ha emocionat. És entendridor descobrir que més enllà de l’Ebre hi ha gent republicana, persones que no combreguen amb aquesta Espanya d’hereus dels feixistes, persones més dignes que les dels sistema de partits intercalats on quan no manen els del PP ho fan els del PSOE (l’actual PSOE naturalment, no aquella gent que van defensar les llibertats al trenta-sis).

aleix font almudena grandes
foto de l’autora del llibre trobada a internet

Almudena Grandes és una gran escriptora, tothom ho sabia abans que jo, que ha escrit diverses novel·les de gran anomenada, tot i que això no significa gran cosa venint del règim imperant des del trenta-nou. Però llegint el seu currículum he vist que el llibre d’avui és dels compresos en un projecte de l’autora titulat Episodios de una guerra interminable amb títols suggestius com ara Inés y la alegria, el lector de Julio Verne, Las tres bodas de Manolita, La madre de Frankenstein, i Mariano en el Bidasoa. Suposo i espero que me’ls llegiré. No de sobte, sinó intercaladament, sobretot quan necessiti recuperar l’esperança en una Espanya i sobretot en uns espanyols que suposava inexistents.

aleix font llibre almudena grandes
Una propaganda del llibre trobada a internet

Llegiu aquest llibre , de veritat us ho dic, llegiu-lo per aprendre i per divertir-vos, per reviure i imaginar. Llegiu-lo per recuperar la sensació que les hores es fan curtes mentre llegiu, per tornar a anhelar que passi el temps fins que arriba altre cop el moment d’obrir el llibre. I veureu que set-centes pàgines es fan curtes, que tres-centes mil paraules són boniques de pensar.

 

Portada del llibre

Aleix Font llibres

Si voleu anar fent boca, us escric una relació dels personatges reals que hi surten (a part dels ficticis que no detallo). No us espanteu, la majoria només hi surten com de passada i els que porten el pes de la trama són molts menys.

 

 

ABRAHAM KIPP, oficial de policia de l’Haia durant l’ocupació. Condemnat a mort en absència el 1949 per la justícia holandesa. Criminal de guerra.

AGUSTÍN MUÑOZ GRANDES, comandant en cap de la Divisió Blava, condecorat per Hitler amb la Creu de Cavaller de la Creu de Ferro amb fulles de roure.

ANDRÉS, O ANDREU, NIN, fundador del POUM, assassinat a mans de la NKVD soviètica en una data incerta, probablement juny de 1937.
ANNY ONDRA, estrella de cinema alemanya d’origen polonès, esposa de MAX.

ANTE PAVELIĆ, polític i dictador croata, fundador del grup terrorista feixista Ustacha (Moviment Revolucionari de l’Aixecament Croata) i després dictador de l’Estat Independent de Croàcia, titella del Tercer Reich. Criminal de guerra.

CISSY VON SCHILLER, ciutadana alemanya que emigra des de Madrid a Buenos Aires, on dirigeix ​​una organització d’acollida que col·labora amb la xarxa Stauffer.

EBERHARD MESSERSCHMIDT, agent de la intel·ligència naval del Tercer Reich destinat a l’ambaixada de Madrid, posteriorment assessor del Ministeri de Marina espanyol, reclamat per la justícia aliada. Conegut a Cercedilla com a DON EDUARDO

ELENA O ELENA OLMEDILLA, nom que utilitzava en la clandestinitat la militant comunista PILAR SOLER, parella de JESÚS MONZÓN a Madrid.

FRANCISCO FERNÁNDEZ BLANCO y SiERRA-PAMBLEY, intel·lectual progressista. Fundador, el 1886, de un col·legi per a nens pobres a Villablino (Lleó).

FRANCISCO LLARGO CABALLERO, dirigent del PSOE, president del govern de la República des de setembre de 1936 fins a maig de 1937.

JAN DEGRAAF VERHEGGEN, identitat falsa que consta en el passaport espanyol amb el qual JEAN-JULES LECOMTE entra a Argentina al maig de 1946.

JEAN-JULES LECOMTE, burgmestre de Chimay, Bèlgica, durant l’ocupació nazi, membre del Partit Rex i de les SS. Criminal de guerra.

JESÚS MONZÓN REPARAZ, secretari general del PCE a França i a Espanya durant la Segona Guerra Mundial. A partir de la primavera del 1943 va exercir el càrrec des de Madrid, on va residir clandestinament fins a l’estiu de 1945

JOHANNES BERNHARDT, empresari alemany afiliat al Partit Nazi que va actuar com a mediador entre Franco i Hitler al juliol de 1936. Va aconseguir el grau de general honorari de les SS.  Amic i patrocinador de CLARA STAUFFER.

JOHN ANGUS MACNAB, membre de la Unió Britànica de Feixistes, detingut i empresonat el 1940. Després de fugir de la presó el 1945, es va refugiar a Espanya.

JOSÉ FÉLIX DE LEQUERICA, polític i diplomàtic feixista espanyol. Ministre d’Afers Exteriors des d’agost de 1944 fins a juliol de 1945, va ajudar a nombrosos nazis i col·laboracionistes a refugiar-se a Espanya.

JOSEF HANS LAZAR, agregat de premsa de l’ambaixada del Tercer Reich a Madrid. Reclamat per la justícia aliada.

HORIA SIMA, polític feixista, líder de la Guàrdia de Ferro, fundador de l’Estat Legionari de Romania. Criminal de guerra.

HORST CARLOS ALBERTO FULDNER, ciutadà Alemany nascut en Argentina, membre de la Sicherheitsdienst, o SD, organització d’intel·ligència de las SS.

LÉON DEGRELLE, fundador de l’ultraconservador Partit Rex, més tard oficial de les SS. Jutjat en absència a Bèlgica, al desembre de 1945, i condemnat a mort per crims de guerra.

LORD WINDSOR-CLIVE, president del Comitè de No Intervenció a Espanya, també conegut com a Comitè de Londres.

LOUIS DARQUIER DE PELLEPOIX, comissari general d’Afers Jueus del govern de Vichy. Jutjat en absència i condemnat a mort el 1947 per les seves activitats antisemites i col·laboracionistes.

LUDWIG FREUDE, empresari multimilionari argentí d’origen alemany, membre del NSDAP, pare de RUDI FREUDE.

MAGDA IVANISSEVICH, ciutadana argentina d’origen croat, activista de les xarxes de suport i evasió de nazis.

MARJORIE MÜNDEN, feixista britànica resident a Espanya. Nòvia de JOHN ANGUS MACNAB, amb qui va conviure a Madrid durant molts anys.

MAX SCHMELING, boxejador alemany, campió del món dels pesos pesats en 1930.

MIRIAM DI SAN SERVOLO, nom artístic de MARÍA PETACCI, actriu italiana, germana de la parella de Benito Mussolini.

OTTO HORCHER, propietari de Horcher, luxós restaurant alemany de Madrid.

OTTO SKORZENY, enginyer i militar austríac, coronel de les SS, comanant el grup d’operacions especials durant la Segona Guerra Mundial, Paradigma d’ídol nazi, durant i després del conflicte.

PABLO DE AZCÁRATE Y FLÓREZ, polític i diplomàtic espanyol, alt funcionari de la Societat de Nacions de Ginebra fins a 1936. Ambaixador del goviern de la República Espanyola davant el Regne Unit fins al final de la guerra.

PEDRO RICARDO OLMO, sacerdot carmelita espanyol que regala el seu passaport a WALTER KUTSCHMANN perquè emigri a l’Argentina.

PIERRE DAYE, periodista i polític belga d’ideologia nazi, jutjat en rebel·lia i condemnat a mort a Brussel·les, el 1946, per les seves activitats antisemites i col·laboracionistes.

RADU GHENEA, ambaixador a Madrid del dictador romanès Ion Antonescu, reclamat per la justícia del seu país, fugit a Argentina, on assumeix la direcció del Servei Argentí de Recepció d’Europeus, SARE.

ROBERTO CONESA ESCUDERO, inspector de la Brigada Politico-social de Madrid.

RODOLFO, RUDI, FREUDE, amic íntim i secretari personal de JUAN DOMINGO PERÓN.

ROLF STEINBAUER, identitat falsa que OTTO SKORZENY fa servir a Espanya.

VÍCTOR DE LA SERNA I ESPINA, i el seu fill, VÍCTOR DE LA SERNA GUTIÉRREZ-RÉPIDE, periodistes feixistes espanyols, relacionats amb les xarxes d’evasió de pròfugs nazis, col·laboracionistes i criminals de guerra.

WALTER KUTSCHMANN, militar alemany, a càrrec d’un grup d’extermini que va operar a Polònia el 1942. Criminal de guerra.

WALTER SCHELLENBERG, general de brigada de les SS, dirigent de la SD i cap de Seguretat de la Gestapo.

 

 

Aleix Font

19 de febrer de 2018

Visita altres llocs d’Aleix Font:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *