dijous, desembre 13, 2018
Home > COMENTARI DE LLIBRES

COMENTARI DE LLIBRES

4321 de Paul Auster.-  Diverses versions de la vida d’un jove americà durant els anys seixanta i setanta del darrer segle.

Allò que heu parit, d’Antonin Varenne.- Al tinent Heckmann li encolomen l’investigació d’uns assassinats en sèrie d’artistes de París. Tot sol davant del gran problema, l’investigador pararà boig. Però mercès a l’ajuda d’uns marginats veurà una llum entre la foscor. Un gran llibre, un mestre de l’escriptura.

Allò que va passar a Cardós, de Ramon Solsona.- Sota el pretext d’un assassinat ens explica la història de les comarques del Pirineu durant la construcció dels pantans.  Molt recomanable.

Blanca Busquets, La fugitiva.- Un llibre meravellós com és habitual en aquesta escriptora, on ens relata la biografia d’una dona que va va patir incest.

Els amants de la Rambla del Celler, de Víctor Alexandre.– El llibre ens explica la vida d’una  parella de noranta anys passegen per la Rambla del Celler de Sant Cugat del Vallès, i amb ells la història dels darrers cent anys d’aquest País. Us recomano que el llegiu.

Els Ambaixadors, d’Albert Villaró.- En la Catalunya independent, després dels Fets d’Octubre del 1934 i de la invasió nazi següent, un grup de partisans catalans s’infiltra al Madrid del general Sanjurjo per intentar localitzar una bomba atòmica destinada a ser llançada a Barcelona.

L’amiga genial, d’Elena Ferrante.- Dues amigues, des de que són petites fins que es fan grans, mentre van creixent, els primers amors, els casaments, els lligams familiars. La vida al Nàpols de la postguerra i moltes coses més. Aquest és el primer de quatre llibres enllaçats que cal llegir per ordre.

Botes d’aigua sueques, d’Henning Mankell.- L’autor és el  precursor del tsunami de novel·la policíaca nòrdica,i possiblement el seu millor escriptor. A Botes d’aigua sueques  no hi ha detectius ni assassins, tan sols algun que altre incendi i la solitud d’un home gran a l’arxipèleg suec.

Camila Läckberg.- Comentari superficial de tres dels seus llibres: La princesa de gel, Els crits del passat i Tempesta de neu i olor d’ametlles.

El llindar de l’eternitat, de Ken Follet.-  Crònica novel·lada de la història mundial dels segle XX, segons la visió particular de l’autor. Ja se sap, els bons són els americans i els dolents els soviètics. No el recomanaria pels que intentin conèixer la història tal com va ser en realitat.

Et donaré tot això, de Dolores Redondo.“Què enganxa més que un ganxo? Un llibre de la Dolores Redondo, que t’enganxa fins al fondo”. Manuel rep la trucada de la Guàrdia Civil de Lugo on li comuniquen la mort en accident del seu marit, i no ho pot entendre, perquè Àlvaro havia d’estar fent unes gestions a Barcelona, però quan li asseguren que no hi ha confusió possible, Manuel puja al cotxe i se’n va a Galícia.

Etheria, de Coia Valls.- Basant-se en el viatge documentat de la monja gallega Etheria, de Galícia fins a Terra Santa, se’n fa una novel·la històrica que ens parla de l’ascensió del cristianisme a finals del segle IV i l’agonia de l’antiga religió.

Eva Baltasar i Sardà.- Autora de Permagel, un dels millors llibres dels darrers temps.

La força d’un destí, de Martí Gironell.- Biografia novel·lada de Jean Leon, nom americà de Ceferino Carrión, propietari del restaurant La Scala de Santa Mònica, Califòrnia, lloc freqüentat pels personatges més importants d’Amèrica als anys seixanta i setanta.

La fugitiva, de Blanca Busquets.- d’una dona de noranta anys que narra la seva vida, des de petita que pateix incest del seu pare i la marca durant tot el seu futur. Malgrat això, les coses li van relativament bé, molt bé si parlem en termes econòmics, no tant si considerem l’estabilitat emocional. Però en conjunt la vida va passant i sembla que a fi de comptes passa allò que ha de passar.

L’hora de despertar-nos Junts, de Kirmen Uribe.- Bo.  La història d’una família de nacionalistes bascos durant el temps que va des del cop d’estat del general Franco fins la mort del torturador Meliton Manzanas per part d’ETA. Un llibre preciós per conèixer la Història recent del País Basc.

JAMBALAIA, d’Albert Forns.– Un escriptor va a la residència de la fundació que el dramaturg Edward Albee (Qui té de Virginia Woolf) posa a disposició d’escriptors novells perquè hi puguin reposar, agafin idees i experiències. I s’hi parla des de l’ètica fins a la tècnica dels supermercats, de pornografia, la masturbació, d’escoles d’escriptura, de  la por, la vergonya i algunes coses més.

John Verdon, Cremaràs en la tempesta.- Es tracta d’un llibre al pur estil Verdon, addictiu, apassionant, recomanable, intens, ple de suspens i amb desenllaç explosiu. Però sobretot, el comentari va adreçat a l’estil d’escriptura de l’autor.

El lector de Julio Verne, d’Almudena Grandes.- Uns fet verídics novel·lats per Almudena Grandes, ocorreguts a la Sierra Sur de Jaén durant els anys 1947-1949. El guerriller apodat Cencerro lluita contra la guàrdia civil. Nino, un nen de nou anys, fill de guàrdia civil, entra en conflicte entre els del seu pare i els de la muntanya.

El Llegat dels Espies, de John le Carré.- El llibre que tanca la saga d’espies durant la Guerra Freda. Aquí ens parla de la conseqüències que al cap dels anys, quan menys t’ho esperes,  poden aflorar per reclamar el pagament de responsabilitats. En la pau d’una vellesa confortable hauràs de reviure aquells anys i aquells fets no sempre confessables.

Lliures o Morts.-  Vida i fets del capità de miquelets Ermengol Amill durant els fets de 1714. Llibre molt ben documentat i interessant de llegir.

La casa del Silenci, de Blanca Busquets.- Teresa, Anna, Maria, Karl, Mark són tres dones i dos homes units per la música i per un violí. Cadascuna d’elles va narrant la seva vida en capítols curts, de tres a cinc pàgines cadascun, i talment un conte de fades van  millorant la seva vida, van superant les adversitats, van entreteixint la teranyina que els lliga i, mentrestant, el violí va passant de mà en mà en un “rodar el món i tornar al Born” apassionant.

La nena perduda, d’Elena Ferrante.- Aquest llibre, el darrer de la saga, ens situa a l’edat de la maduresa i la vellesa. Brillant com els altres esgruna totes les sensacions dels sentiments, des de la dependència fins la indeferència, des de la tragèdia fins el conformisme de la quotidianitat. I aquella sensació de desempar per part del lector quan t’adones que la història s’acaba.

Mort accidental d’un guia de Riu, de Richard Flanagan.- Recomanable. Què en sabeu de Tasmània? I dels seus penals penitenciaris, i dels fugitius per les selves pluvials? Què en sabeu del genocidi d’aborígens, i de l’extinció de fauna a gran escala? Què en sabeu dels seus rius cabalosos, i de les seves ciutats? De tot això en tindreu una pinzellada a través de la saga d’una família, meitat europeus meitat aborígens.

L’origen perdut, de Matilde Asensi.- Aventures de Tintin on uns hakers fan d’Indiana Jones per les restes arqueològiques del Peú i les selves amazòniques. També es podria titular “A la busca del codi perdut”.

Paraules a mitges, de Blanca Busquets.- “T’imagines que el teu pare, al llit de mort, et confessa que va matar un home la nit del 23F?”. Diversos punts de vista sobre una mateixa història va marcar la vida de tots els protagonistes d’aquest llibre. A vegades les persones no són com ens pensem, ni tan bones ni tan dolentes.

La parella del costat, de Shari Lapena.- Llibre ben escrit i ben pensat. A una parella li segresten la filla quan estan a un sopar a la casa del costat. Intriga, suspens, girs inesperats, molt ben escrit, fàcil de llegir.

La part fosca, de Gillian FLyn.-  A una granja de Kansas, l’any 1985 s’hi va produir l’esgarrifós assassinat d’una mare i dues filles, tant sols se’n va salvar la filla més petita i el germà gran. Van acusar dels fets al germà gran, sobretot pel testimoni de la germana supervivent, i el van condemnar a cadena perpètua. Anys més tard, la germana investiga què hi va passar en realitat.

Paolo Cognetti, Les vuit muntanyes.- L’amistat de dos amics amants de la  muntanya. Un viu allà, entre vaques, avets, neu i glaç, l’altre és de ciutat. Però de ben petits van coincidir i es van fer amics, durant tota la vida.

Pep Puig, Els Metecs.- Una colla d’amics, coneguts d’anar a portar i recollir els nens a escola, casats, amb fills, alguns divorciats. Un d’ells al cap de molts anys  retorna al poble de la seva infantesa i s’adona que passa desapercebut entre els amics i amigues de la seva infantesa. S’adonen que en realitat són metecs en el sentit de la cançó de Georges Mustaki, estrangers a tot arreu.

Rafael Tasis i Marca.–  primer escriptor català de novel·la de sèrie negra en català, La Bíblia Valenciana, escrita el 1944. Trilogia del comissari  Jaume Vilagut i el periodista Francesc Calders:  La Bíblia valenciana, És hora de plegar  i Crim al Paral·lelo. Assassinats incomprensibles que són aclarits a l’estil Agatha Christie.

S de silenci, de Sue Grafton.-  Entretingut. Un més dels llibres de les “novel·les de l’abecedari” en les que la detectiu Kinsey Mallhone investiga i resol enigmes amb un acabament trepidant. Avui ha d’aclarir el cas d’una dona que va desaparèixer fa trenta anys.

Si no puc volar, d’Estel Solé.-  ens parla d’una dona de quaranta anys, divorciada, sense feina i que pateix  l’endometrosi, enfermetat pateixen el vint per cent de les dones. Una escriptora a seguir

Sota l’aigua, de Paula Hawkins.- Al Gorg dels Ofegats altre cop s’hi han suïcidat dues dones. Però algú sospita que no han sigut suïcidis, ni ara ni abans. Llibre de l’autora de La Noia del Tren. Intriga en un poble petit, entorn del riu sempre present.

Les Supervivents, de Riley Sager.- Tres noies han sobreviscut a l’assassinat dels seus amics. Una a una sororitat universitària, una altre a un motel de carretera on treballava, i la protagonista a un cottage (una casa al mig del bosc).  Tothom accepta que l’assassí és mort, però…. és cert?

Temps de segona mà. La fi de l’home roig, d’Svetlana Aleksiévitx.- Recomanable. Que poc que en saben de l’URSS, quin món tan  desconegut. Si avui fóssim als anys setanta ens dirien que tot és falç i que només és propaganda burgesa. Però avui això ja no val i tenim tot el dret a esgarrifar-nos. El llibre és un recull d’entrevistes a persones que han viscut a aquell immens país, persones que ens parlen de la seva vida passada i les seves expectatives de futur, dels seus somnis i les seves ruïnes, dels dos móns antagònics que han hagut d’acceptar.

TEMPS DE SEGONA MÀ, d’Svetlana Aleksiévitx.- Sensacions sobre el mateix llibre.

Traduccions i traductors.- Opinions sobre la qualitat dels traductors i de com influeixen en la qualitat final dels llibres que llegim.

Els ulls dels homes mentiders, de Jordi Coca.- Una brillant novel·la sobre la història de la Barcelona gris i enclaustrada dels anys seixanta, controlada amb mà de ferro per la policia feixista. Un estudiant universitari de casa bona coneix l’ebullició democràtica dels estudiants, i la por de les detencions i les tortures de la policia que fins i tot acabaven amb la mort dels detinguts.

Una breu història de set assassinats, de Marlon James.-   Bon llibre que  parla d’un període de la història de Jamaica comprès sobretot entre els anys 70, i també els 80, amb l’eix centrat en l’intent d’assassinat del cantant Bob Marley.