diumenge, febrer 18, 2018
Home > Comentari Llibres

Comentari Llibres

4321 de Paul Auster.-  Diverses versions de la vida d’un jove americà durant els anys seixanta i setanta del darrer segle.

Allò que va passar a Cardós, de Ramon Solsona.- Sota el pretext d’un assassinat ens explica la història de les comarques del Pirineu durant la construcció dels pantans.  Molt racomanable.

Camila Läckberg.- Comentari superficial de tres dels seus llibres: La princesa de gel, Els crits del passat i Tempesta de neu i olor d’ametlles.

Botes d’aigua sueques, d’Henning Mankell.- L’autor és el  precursor del tsunami de novel·la policíaca nòrdica,i possiblement el seu millor escriptor. A Botes d’aigua sueques  no hi ha detectius ni assassins, tan sols algun que altre incendi i la solitud d’un home gran a l’arxipèleg suec.

El llindar de l’eternitat, de Ken Follet.-  Crònica novel·lada de la història mundial dels segle XX, segons la visió particular de l’autor. Ja se sap, els bons són els americans i els dolents els soviètics. No el recomanaria pels que intentin conèixer la història tal com va ser en realitat.

Els Ambaixadors, d’Albert Villaró.- En la Catalunya independent, després dels Fets d’Octubre del 1934 i de la invasió nazi següent, un grup de partisans catalans s’infiltra al Madrid del general Sanjurjo per intentar localitzar una bomba atòmica destinada a ser llançada a Barcelona.

Et donaré tot això, de Dolores Redondo.“Què enganxa més que un ganxo? Un llibre de la Dolores Redondo, que t’enganxa fins al fondo”. Manuel rep la trucada de la Guàrdia Civil de Lugo on li comuniquen la mort en accident del seu marit, i no ho pot entendre, perquè Àlvaro havia d’estar fent unes gestions a Barcelona, però quan li asseguren que no hi ha confusió possible, Manuel puja al cotxe i se’n va a Galícia.

Etheria, de Coia Valls.- Basant-se en el viatge documentat de la monja gallega Etheria, de Galícia fins a Terra Santa, se’n fa una novel·la històrica que ens parla de l’ascensió del cristianisme a finals del segle IV i l’agonia de l’antiga religió.

JAMBALAIA, d’Albert Forns.– Un escriptor va a la residència de la fundació que el dramaturg Edward Albee (Qui té de Virginia Woolf) posa a disposició d’escriptors novells perquè hi puguin reposar, agafin idees i experiències. I s’hi parla des de l’ètica fins a la tècnica dels supermercats, de pornografia, la masturbació, d’escoles d’escriptura, de  la por, la vergonya i algunes coses més.

L’amiga genial, d’Elena Ferrante.- Dues amigues, des de que són petites fins que es fan grans, mentre van creixent, els primers amors, els casaments, els lligams familiars. La vida al Nàpols de la postguerra i moltes coses més. Aquest és el primer de quatre llibres enllaçats que cal llegir per ordre.

La nena perduda, d’Elena Ferrante.- Aquest llibre, el darrer de la saga, ens situa a l’edat de la maduresa i la vellesa. Brillant com els altres esgruna totes les sensacions dels sentiments, des de la dependència fins la indeferència, des de la tragèdia fins el conformisme de la quotidianitat. I aquella sensació de desempar per part del lector quan t’adones que la història s’acaba.

La parella del costat, de Shari Lapena.- A una parella li segresten la filla quan estan a un sopar a la casa del costat. Intriga, suspens, girs inesperats, molt ben escrit, fàcil de llegir.

La part fosca, de Gillian FLyn.-  A una granja de Kansas, l’any 1985 s’hi va produir l’esgarrifós assassinat d’una mare i dues filles, tant sols se’n va salvar la filla més petita i el germà gran. Van acusar dels fets al germà gran, sobretot pel testimoni de la germana supervivent, i el van condemnar a cadena perpètua. Anys més tard, la germana investiga què hi va passar en realitat.

L’hora de despertar-nos Junts, de Kirmen Uribe.-  La història d’una família de nacionalistes bascos durant el temps que va des del cop d’estat del general Franco fins la mort del torturador Meliton Manzanas per part d’ETA. Un llibre preciós per conèixer la Història recent del País Basc.

Lliures o Morts.-  Vida i fets del capità de miquelets Ermengol Amill durant els fets de 1714. Llibre molt ben documentat i interessant de llegir.

Mort accidental d’un guia de Riu, de Richard Flanagan.- Què en sabeu de Tasmània? I dels seus penals penitenciaris, i dels fugitius per les selves pluvials? Què en sabeu del genocidi d’aborígens, i de l’extinció de fauna a gran escala? Què en sabeu dels seus rius cabalosos, i de les seves ciutats? De tot això en tindreu una pinzellada a través de la saga d’una família, meitat europeus meitat aborígens.

Rafael Tasis i Marca.–  primer escriptor català de novel·la de sèrie negra en català, La Bíblia Valenciana, escrita el 1944. Trilogia del comissari  Jaume Vilagut i el periodista Francesc Calders:  La Bíblia valenciana, És hora de plegar  i Crim al Paral·lelo. Assassinats incomprensibles que són aclarits a l’estil Agatha Christie.

S de silenci, de Sue Grafton.-  Un més dels llibres de les “novel·les de l’abecedari” en les que la detectiu Kinsey Mallhone investiga i resol enigmes amb un acabament trepidant. Avui ha d’aclarir el cas d’una dona que va desaparèixer fa trenta anys.

Si no puc volar, d’Estel Solé.-  ens parla d’una dona de quaranta anys, divorciada, sense feina i que pateix  l’endometrosi, enfermetat pateixen el vint per cent de les dones. Una escriptora a seguir

Temps de segona mà. La fi de l’home roig, d’Svetlana Aleksiévitx.- Que poc que en saben de l’URSS, quin món tan  desconegut. Si avui fóssim als anys setanta ens dirien que tot és falç i que només és propaganda burgesa. Però avui això ja no val i tenim tot el dret a esgarrifar-nos. El llibre és un recull d’entrevistes a persones que han viscut a aquell immens país, persones que ens parlen de la seva vida passada i les seves expectatives de futur, dels seus somnis i les seves ruïnes, dels dos móns antagònics que han hagut d’acceptar.

TEMPS DE SEGONA MÀ, d’Svetlana Aleksiévitx.- Sensacions sobre el mateix llibre.

Traduccions i traductors.- Opinions sobre la qualitat dels traductors i de com influeixen en la qualitat final dels llibres que llegim.

Una breu història de set assassinats, de Marlon James.-   Aquest llibre parla d’un període de la història de Jamaica comprès sobretot entre els anys 70, i també els 80, amb l’eix centrat en l’intent d’assassinat del cantant Bob Marley.