Dimarts, Gener 28, 2020
Home > Llibres > LLIBRES: MORT D’UN GUIA DE RIU, de Ricard Flanagan.

LLIBRES: MORT D’UN GUIA DE RIU, de Ricard Flanagan.

aleix font mort d'un guia de riu

UN DELS LLIBRES MÉS INTERESSANTS DE LA HISTÒRIA DE TASMÀNIA

 

MORT D’UN GUIA DE RIU, de Ricard Flanagan.

 

 

 

Llibres: Resenya de l’editorial

 

aleix font richard flanagan

MORT D’UN GUIA DE RIU, de Ricard Flanagan

Traducció de Josefina Caball.

Editorial Roig Verd.

Té 334 pàgines.

 

 

 

 Llibres: TASMÀNIA

tasmania-web-11

El vaig agafar de la Biblioteca perquè en tenia bones referències, encara que la presentació de la coberta i el tipus d’edició (tapes toves, lletra petita) no m’haurien cridat l’atenció. I de mica en mica, conforme anava avançant pàgines m’anava engolosint fins a disfrutar-lo d’aquella manera que et captiven els llibres tan rics, tan densos, tan sorprenents.

Llibres: Mapa de Tasmània

tasmania-web-13

Què en sabeu de Tasmània? Confesso que jo pràcticament no en sabia res. Tasmània és un estat d’Austràlia del doble de superfície  del principat de Catalunya, amb 500.000 habitants (menys del 10% que nosaltres), la majoria  concentrada a la seva capital, Hobart.

Llibres: EL GENOCIDI

aleix font llibres tasmània

A començaments del segle XIX hi van arribar els anglesos i van encetar un genocidi que va exterminar els aborígens, amb totes les conseqüències de terror i barbaritat que això comporta.

Llibres: aborigen

aleix font llibres aborigens

Aquest llibre parla d’això, de com la violació d’unes esclaves va propiciar el naixement de l’avi del pare del protagonista. Del terror tatuat a l’ànima dels aborígens durant totes les generacions que vindrien al llarg dels segles. I d’unes vides increïbles de duresa extrema a les selves pluvials intactes des de l’origen de la humanitat.

Llibres: SELVA PLUVIAL

aleix font llibres tasmania selva

I la duresa dels penals anglesos, i la vida dels fugitius perduts a les selves inacabables d’on ningú no en sortia.

I d’uns rius inimaginables des de Catalunya, per cabalosos, per torrencials quan la pluja els fa créixer amb una potència exorbitant. I d’una fauna extingida, i d’una flora totalment desconeguda.

Llibres: RIU FRANKLIN

aleix font llibres rius tasmania

I de quan les ciutats d’aquest Estat eren pobles petits, amb carrers enfangats,  amb cases de ferro ondulat. I distàncies mítiques remant i remant pels rius convertits en autopistes: El Franklin, el Gordon, el King…

Llibres: DIABLE DE TASMÀNIA

aleix font llibres diable tasmania

D’un rafting a vida o mort baixant les aigües braves impossibles de domar. I de com la vida, a vegades s’ha de donar per perduda davant del cabal desmesurat que et cau a sobre. Que en segons quines circumstàncies no val la pena lluitar i és preferible acceptar allò que ha de passar.

Llibres: UOMBAT

aleix font llibres tasmania uombat

I mentrestant, en aquells instants que precedeixen la pròpia mort, desfilen pel pensament tots els moments de la teva vida, i també la vida del teu pare i la de la teva mare i la dels avis i dels besavis. I la vida d’aquelles comunitats que hi eren i ja no hi són. I els seus patiments, i les visions que eren vitals per a ells, i aquells poders inexplicables que podien convocar la pluja i el vent, i la comunió de sentiments amb animals terrestres i fluvials. Perquè hi va haver un temps i un lloc on les persones, les vives i les mortes, i els animals, els arbres, la pluja i el vent formaven un conjunt harmònic, comprensible i col·loquial.

 

Aleix Font

19 de novembre de 2016

Visita altres llocs de l’autor:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *