Dimarts, Març 31, 2020
Home > Llibres > LLIBRES DE RAFAEL TASIS I MARCA

LLIBRES DE RAFAEL TASIS I MARCA

aleix font novel·les tasis

aleix font novel·les tasis

Parlem de teatre: RAFAEL TASIS I MARCA

 

Rafael Tasis i Marca és un escriptor català que té el privilegi de ser el primer en escriure llibres  novel·la de sèrie negra en català, La Bíblia Valenciana, escrita el 1944 (dos anys abans que la primera obra d’aquest gènere escrita en castellà) i que per raons de força militar no va ser  publicada fins  l’any 1955.

 

Llibres: Primer dels llibres de la sèrie

aleix font llibres  rafaelTasis biblia valenciana
La Bíblia Valenciana és el primer llibre de sèrie negra de l’Estat Espanyol

A la Bíblia valenciana (1955) el comissari Jaume Vilagut i el seu company el periodista Francesc Calders s’arremanguen per a descobrir l’enrabassat cas del robatori d’un llibre únic, una de les primeres bíblies impreses al món i l’única que es conserva després de la persecució de la Inquisió. No hi falten alguns assassinats incomprensibles que a darrera hora, al pur estil de l’inspector Poirot, tot s’aclarirà.

A És hora de plegar  (1956), entre el comissari i el periodista han d’aclarir un robatori i un assassinat a una argenteria. Com en els altres dos llibres, al final hi ha el relat inesperat que ens desvetlla l’enigma.

 

Llibres: Segon dels llibres de la sèrie

aleix font llibres Rafael Tasis crim paral·lelo
Són llibres d’un català que ja no es parla

 

Al crim al Paral·lelo (1960. Escrit així, a l’estil espanyolitzat que utilitzava el públic assistent al Molino) es tracta d’esbrinar l’assassinat d’una dispesera que no era la que semblava, no només es dedicava a vendre números de loteria entre els habitants nocturns d’aquell món alegre d’abans de la guerra.

 

Es tracten totes ells d’uns llibres les obres del quals estan ambientades al barri gòtic de la Barcelona de la Generalitat republicana, on s’hi respira un ambient ben diferent del d’avui en dia.

 

Estan escrits en un català estríctament normalitzat, potser tant excessivament correcte que sobte amb el que utilitzem avui en dia, molt més col·loquial i impregnat d’anglicismes i castellanismes.

 

Llibres: Tercer  i últim dels llibres de la sèrie

aleix font llibres de Rafael tasis es hora de plegar
Son llibres que s’haurien de llegir

Si no hi hagués hagut la persecució rabiosa contra el nostre idioma, aquestes tres novel·les potser haurien sigut d’obligat coneixement per la majoria de lectors del nostre país pel seu  mèrit de pioneres en la temàtica. I potser per això m’ha fet tant de goig llegir-les, ni que sigui tan tard.

 

Aleix Font

1 de març de 2017

Visita altres llocs de l’autor:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *