Dimarts, Març 31, 2020
Home > Teatre > REVOLTA DE BRUIXES, de Josep M. Benet i Jornet

REVOLTA DE BRUIXES, de Josep M. Benet i Jornet

Aleix Font revolta bruixes

Jo, la veritat, no estic acostumat al teatre bo, o més ben dit, al teatre d’avui en dia. I encara salto d’alegria quan veig un bon bodevil, o m’emociono davant d’un drama clàssic.  Però les obres que et deixen a mig àpat, en les que tu t’has de fer l’acabament, no sé que dir-vos…. que quan n’has vist una ja et sobren les altres. Però reconec que és culpa meva, per aquella educació arcaica de presentació-nus-desenllaç. I penso que si els millors escriptors del moment estan per la presentació-nus….. i res més, o bé presentació….. i tu mateix, doncs és senyal que la qualitat està aquí i no allà.

Aleix Font revolta bruixes Benet Jornet

 

 

Avui, Josep M. Benet i Jornet ens ofereix dues obres bones en un sol llibre. En la primera part hi ha l’obra “Una Vella, Coneguda Olor” i en la segona “Revolta de Bruixes”. És un llibre editat el 1991 a la col·lecció Estel. Tres i Quatre.

Aleix Font revolta bruixes Aquella olor

 

A Una Vella, Coneguda Olor l’acció passa als patis d’unes cases antigues de Barcelona, d’aquelles que no fa gaire  encara resistien la piconadora de la modernitat i que finalment van ser enderrocades per obrir-hi nous carrers, amples i rectes (com per exemple quan van obrir la Via Laietana). La Maria és filla de la Mercè i el Joan és fill de la Dolors. La Maria estima al Joan, però el Joan s’estima més els diners de la Teresa. Però no vol renunciar tampoc a una noia bonica i fàcil d’enganyar. Finalment sembla que la Maria es deixarà seduir per les argúcies del xicot espavilat. Abans, però, les mares del jovent i les veïnes de les eixides de les cases parlaran i parlaran de rumors i xafarderies. Perquè si no, la història del Joan i la Maria s’acabaria massa aviat.

 

Aleix Font teatre aquella coneguda olor

A Revolta de Bruixes unes dones de fer feines fan vaga per reivindicar millores laborals. Fan horari de nit. Quan entren a les oficines li exigeixen al vigilant o menys feina o més sou, i com que no està a la seva mà poder-ho satisfer, elles treballen més lentament i plegaran a l’hora convinguda, tan si la feina s’ha acabat com si no. El vigilant té unes armes secretes per doblegar la tossudesa de les dones, com ara l’interruptor de l’ascensor per deixar unes dones tancades a mig pujar. Però les dones també en tenen unes de molt més perilloses, com les arts de bruixeria de la Rita, que fent conjurs i clavant unes agulles a alguna cosa que fos del vigilant aconsegueix que aquest mori. O potser no ha sigut per bruixeria, sinó gràcies als favors íntims de l’Aurora que jugant a jocs d’adults al llit del vigilant, de sobte se li ha quedat garrativat per un sobtat atac de cor. Mentrestant han sortit aquelles confidències típiques a les telenovel·les, la de la dona que se li ha reproduït el càncer de pit, la de qui l’acaba de deixar el marit, la que se sent vulnerable per falta de valentia o d’educació etc. etc. I, és clar, s’aferren a la possibilitat que fossin certs els poders de bruixeria de la Rita. En aquesta obra és de destacar la manera que l’autor té de fer veure que hi ha tres diàlegs simultanis: escriu en tres columnes paral·leles en cadascuna de les quals s’hi representen les converses que mantenen a l’hora cada parella de dones.

 

Aleix Font revolta bruixes

Al començament he donat a entendre que aquestes obres  no m’havien agradat i no és ben bé així. Sí que m’han agradat, estan ben escrites, es nota que les protagonistes tenen personalitat pròpia, i  la trama t’atrau. Només que, per culpa de la meva deficient formació sovint enyoro un final clar i triomfant.

 

Aleix Font

21 de juny de 2016.

Visita altres llocs de l’autor:

excursionsapeu.com

aleixcolonia.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *