Dimarts, Gener 28, 2020
Home > Teatre > SOGRA I NORA, de Josep Pin i Soler

SOGRA I NORA, de Josep Pin i Soler

Josep Pin i Soler

teatre sogra nora pin i soler

Comèdia en tres actes, en prosa

Estrenada al Teatre Novedades de Barcelona el 14 d’octubre de 1890

Editat a Tipografia de Lluís Tasso, Arc de Triomf 21-23 de Barcelona, el 1890.

 

El llibre del drama Sogra i Nora que tenim a l’Ateneu consta de 68 pàgines, repartit en tres actes de 12 escenes el primer acte, 11 escenes el segon i 12 escenes el tercer.

Portada

teatre sogra nora portada
Tapes de paper del drama Sogra i Nora que es conserva a l’Ateneu

Parla de la difícil convivència entre una sogra, acostumada a manar a casa seva, i la seva nora que és mestressa i mare. Dibuixa una sogra gelosa i manipuladora, que enterboleix la relació del seu fill amb la nora, fins al punt de difamar el bon nom de la nora donant a entendre que es troba de nit amb el cosí del seu fill quan aquest no hi és per obligacions de la feina d’enginyer. Entremig hi ha un doctor, antic pretendent de la sogra, bona persona que s’adona del mal que fa la sogra, però incapaç de fer-li veure que no es porta correctament. Al final, una nit la sogra el seu fill, descobreixen la nora en braços del cosí, però quan el fill dispara dos trets sense tocar-los, s’adonen que no era la nora la que estava amb el cosí sinó una  secretària, dona de companyia, de la sogra. I llavors tot són laments i llàgrimes. A l’última escena s’arregla tot molt ràpidament quan el fill s’adona de l’honradesa de la seva dona, la sogra s’adona del mal que ha fet, i per acabar-ho d’arrodonir, el doctor es declara a la sogra i la convenç perquè se’n vagi a viure amb ell, ep!, prèvia promesa de casament.

Personatges

teatre sogra nora personatges

Pel meu gust està ben escrita. Les crítiques de la sogra, de mica en mica van embolicant una troca de malfiances i de malviure a la casa, fins que el fill i el cosí estan a punt de batre’s en duel. Potser és massa evident la candidesa de la nora i la mala fe de la nora, massa blanc i massa negre. Però en aquells anys les coses eren així i a moltes cases s’hi devien viure situacions com les que es descriu.

Pàgines interiors

teatre sogra nora interior

En aquesta obra hi participa Lleó Fontova al darrer any de la seva vida, després d’haver trencat amb Serafí Pitarra i amb el Teatre Català. Hi fa el paper d’en Bartomeu: “masover de 60 anys que la sap més llarga de lo que sembla. Vestit de pagès del camp de Tarragona”

Contraportada

teatre sogra nora contraportada

Josep Pin i Soler va néixer a Tarragona el 1842. Va escriure una vintena d’obres. Participà en els avalots de La Nit de Sant Daniel i es va haver d’exiliar. Treballà en diversos llocs i al final ho feu a l’administració de la fàbrica de la Colònia Güell. A la Colònia hi té el nom en un carrer.

Aleix Font. 6 d’abril de 2016

Visita altres llocs d’Aleix Font:

http://excursionsapeu.com/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *