Dimarts, Febrer 25, 2020
Home > Teatre (llibres)

Teatre (llibres)

Aquí no paga ni déu, De Dario Fo.- Resulta que totes les dones han carregat els seus cabassos i han fugir sense pagar. Però ara no saben com dir-ho al marit que és un obrer honrat i respectuós de la Llei. Ara els tocarà amagar-se dels escorcolls de la policia, que registre totes les cases del barri.

El gran Aleix, d’en Joan Puig i Ferreter.- Obra escrita  el 1912. Drama rural (i quan dic drama vull dir drama).  L’Aleix és un propietari rural que exerceix de tractant de cavalls i per aquest motiu passa molts dies fora de casa. És de mena simpàtic. La seva dona, viu corsecada per la gelosia i l’enveja  per les notícies de les abundants infidelitats del seu marit.

En companyia d’Abisme, de Sergi Belbel.- Tres obres que experimenten amb el llenguatge, la conversa entre dues persones (en Tercet n’hi ha tres, però els diàlegs són sempre entre dues persones) i on ens parla de la dominació, del combat per imposar-se amb les paraules, de la utilització d’estrategemes lingüistes per imposar una personalitat pel damunt de l’altra. Ei, suposo.

Introducció al llenguatge teatral, de Xavier Fàbregas.- cent seixanta-nou de dicció acadèmica que ens alliçona en la manera com interpretar la història del teatre al llarg de tots els temps, des de l’antiga Grècia fins avui en dia, passant per les civilitzacions inques, o indostàniques o de l’Àfrica totèmica

L’amor venia amb taxi, de Rafel Anglada.- Peça còmica, en tres actes.  I un galan que s’enamora d’una noia grassa, una altra noia que està enamorada del galan, un taxista que té un taxi que no s’engega mai i un senyor recomanat que apareix i desapareix sense cap més finalitat que la d’aguantar un pollastre en una escena. I vingue riure… suposo.

La casa pairal de Silvestre Molet i Anton Ferre i Codina.- Drama en tres actes i en vers original estrenada amb extraordinari èxit al Teatre del Odeon la nit del 17 de març de 1875.   Tracta d’una parella que s’estimen però que el pare d’ella l’ha promesa a un vell ric, i tot plegat enmig de la Guerra del Carlí.

La comèdia extraordinària de l’home que va perdre el temps, d’Adrià Gual.- Obra editada l’any 1914, ambientada al Pirineu català. Un antic habitant del poble arriba carregat de diners. Però els diners no poden comprar l’amor.

Les engrunes, de Ramon Calaf i Tous i A. Saumell i Bernaus.- Primera obra teatral catalana retransmesa, des d’un teatre, per “Radio Nacional de España” a Barcelona, el dia 23 de febrer de 1957.  Durant la guerra espanyola mor assassinat un home de dretes i acusen a un ex-seminarista convertit en revolucionari. Al final es descobrirà la veritat i la mare podrà morir en pau.

L’estiuet de Sant Martí, d’Apel·les Mestres.-  Idili en tres actes y un epíleg. Obra en prosa escrita el gener de 1912 en un català d’abans de la normalització. L’Angeleta està malalta; no menja, no dorm i es va aprimant. Gràcies a les atencions del gran doctor es recupera. Llàstima que en qüestions d’amor, el doctor no és tan competent.

Lleó Fontova. Pinzellades d’una vida i el seu context. Breu història de la vida de Lleó Fontova i del Teatre Català del seu temps.

Revolta de bruixes, de Josep M. Benet i Jornet.- A Una Vella, Coneguda Olor La Maria estima al Joan, però el Joan s’estima més els diners de la Teresa. A Revolta de Bruixes unes dones de fer feines fan vaga per reivindicar millores laborals, però els de dalt tenen força i mitjans.

“TOALLA FRINÉ” Comèdia en un acte y en prosa.- Arreglo del francès per Joseph Maria Pous.- Vodevil en el seu estil més clàssic. La criada de la casa rep el seu xicot aprofitant que estan absents el marit i la muller de la casa. En aquell moment inesperadament arriba la senyora. I com no podia ser d’altra manera el xicot s’amaga a una habitació.

Un marit per la meva dona, de Nicasi Camps i Pinós.- Comèdia en tres actes, el segon dividit en dos temps. Estrenada el dia 30 de maig de 1965 al Centre Moral i Cultural del Poble Nou. El marit difunt s’apareix a la vídua i li explica que s’ha de casar per poder adoptar un  fill que el marit havia tingut en un  casament secret anterior al seu.